Magyarország erősödik - itt az újabb bizonyíték

A beszerzési menedzserindex (bmi) szezonálisan kiigazított februári értéke 59,5 lett - adta hírül MLBKT.
Domokos László, 2017. március 1. szerda, 09:00
Fotó: Napi.hu

A korábbi februárokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú februári átlagot (52,1 pont) és nagyobb az elmúlt három év átlagánál (53,4 pont) - adat hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt januárhoz képest, de a változások mértéke csak két esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A bmi szezonálisan kiigazított februári értéke: 59,5 pont lett. A bővülési ütem tovább jelzi az elmúlt fél évben megfigyelt erősebb teljesítményt, összhangban áll az eurózónában mostanában tapasztalt kimagasló bmi-értékekkel. A 2017 februári érték 2,5 százalékponttal magasabb a januári 57 pontnál és az elmúlt egy év legmagasabb értéke.

Február összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2 pont; a februároké 52,1 pont).

A termelési mennyiség indexe növekedett januári értékéhez képest, és 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár tizennyolcadik hónapja. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta egy alkalommal volt magasabb az index értéke februárban.

Az új rendelések mutatója enyhébben nőtt, a foglalkoztatottsági index pedig - az elmúlt hónapokhoz hasonlóan - februárban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már kilencedszer. Az index értéke magasabb lett januárhoz képest, és jobban 50,0 pont fölé került, ezzel a legmagasabb februári 1995 óta.

A beszerzési árak indexe magasabb lett, és 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után tizedik hónapja nőnek.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke enyhén csökkent januárhoz képest, de jócskán 50 pont fölött maradt, immár húsz hónapja. Az exportindex értéke viszont kicsit nőtt az előző hónaphoz képest, és 50 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már tizenkilenc hónapja tart.

Ebben a hónapban acél, acéllemez, ammónium-szulfát, DAP, energia, fémek, fém alapanyagok, fémtermékek, horgany, lemezanyagok, MAP, PVC feldolgozáshoz alapanyag, réz vas alapanyagok és vegyi alapanyagok kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt többféle alkatrészből, fűrészáruból, kavicsból, koromból és vákuumöntéshez használt szilikonból. Jelentősebb árcsökkenésről pedig nem számoltak be - közölte az MLBKT.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.03.01 12:25

Úgy legyen, Magyarország erősödjön!
Csakhogy a cikk címe nettó hülyeség. Az idézett indexekből nem lehet a címet levezetni, pontosabban eléggé mazsolázni kell, el vonatkoztatni hozzá a gazdaságban zajló többi folyamattól.
A termelési- és az új megrendelések indexének emelkedése örvendetes még akkor is, ha -ahogy a cikkben is benne van- nagyjából leköveti az eurozónás BMI trendet. Ugye fő exportpiacaink esetében teljesen természetes, hogy húzzák magukkal a magyar indexet.
Ami nekem nem tetszik, az az import indexének további csökkenése, ami jelenleg is túlságosan alacsony. A gyalázatos alacsony beruházási adataink visszaigazolása van benne.
Az utóbbi nem fest jó képet a magyar gazdaságban lévő növekedési potenciálról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html