Magyarország évente egy 4-es metró árát dobja ki az ablakon erre

Az EU-ban évente 136 milliárd euró, ezen belül Magyarországon mintegy 440 milliárd forint, azaz a 4-es metró árával azonos nagyságrendű érték vész el a nem, illetve nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt, amely a kieső munkanapok 50-60 százalékáért felelős. Minden negyedik magyar munkavállaló érintett.
Napi.hu, 2014. április 23. szerda, 19:56
Fotó: Napi.hu

"Egészséges Munkahelyek - Kezeljük a stresszt!" címmel kétéves kampányt indít az Európai Munkavédelmi Ügynökség az EU 28 tagállamában, Magyarországon a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által működtetett Nemzeti Fókuszponttal együttműködve. A programsorozat a vállalatoknak kíván módszertani segítséget nyújtani a megfelelő stresszkezelési gyakorlatok kialakításában. A kampány részeként, a munkáltatók számára meghirdették az Európai Helyes Gyakorlat Díjat - derült ki a kampány indító rendezvényén, ahol a munkahelyi stresszt és annak gazdasági hatásait is bemutatták.

A munkahelyi stressz nem csak a munkavállalók egészségét rongálja, hanem a vállalatok versenyképességét is, mivel növeli a hiányzások számát, a fluktuációt,  viszont csökkenti a hatékonyságot. Egy friss felmérés szerint a munkavállalók 51 százaléka véli úgy, hogy munkahelyén általános a stressz, 10-ből 4 válaszoló szerint pedig az azzal járó pszichoszociális kockázatokat az adott szervezeten belül nem megfelelően kezelik.

Mi a stressz és a munkahelyi stressz?
A stressz szervezetünk általános védekezési reakciója, izgalmi-éberségi és motivációs állapota, amely összefügg végzett tevékenységünk jellegével. A pozitív stressz (eustressz) önmagában nem kóros, segít a vészhelyzetekben, a problémák megoldásában. A negatív stressz (distressz) azonban az eustressz állapotot meghaladó túlzott feszültséget jelent, amelyben már a lelki folyamatok károsító hatásai kerülnek felszínre az életesemények, a konfliktusok, az egyéni adottságok miatt.

Egyes munkavállalóknál a krónikus munkahelyi stressz miatt magatartási, pszichoszomatikus és pszichiátriai megbetegedések alakulhatnak ki. Az európai kutatások és felmérések azt igazolják, hogy a munkahelyi distressz felismerésének, kezelésének, megelőzésének hiányosságai miatt nemcsak az egyének és a munkáltatók szintjén, de társadalmi szinten is egyre inkább számolni kell annak a gazdaság teljesítőképességére és az életminőségre gyakorolt negatív hatásával.

A munkavállalók legalább harmada érintett

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség korábbi, 36 ezer vállalat megkérdezésével elvégzett felmérése szerint a munkabaleseteket követően, a munkahelyi stressz a második legnagyobb kockázati tényező, amely az Unió aktív korú népességének 28 százalékát, azaz 56 millió munkavállalót, a mintegy 4 millió magyar munkavállalóból pedig közel 1,1 millió főt érinthet közvetlenül.

A munkahelyi stressz az EU tagállamaiban évente 136 milliárd euró kárt okoz a foglalkoztatóknak, elsősorban a vállalati szektornak, s uniós  szinten a tagállamok átlagosan évente a GDP-jük 4 százalékát - Magyarországon mintegy 880 milliárd forintot -, fordíják a munkáltató és az állam a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések következményeinek kompenzációjára. Az európai statisztikákat figyelembe véve  ennek az összegnek a fele, vagyis Magyarországra vetítve mintegy 440 milliárd forint, azaz  egy 4-es metró árával azonos nagyságrendű érték, a munkahelyi stressz nem megfelelő kezelése miatt vész el.

A most kezdődő Egészséges munkahelyek - Kezeljük a stresszt! kampány nem csak a problémára hívja fel a figyelmet, de támogatást is nyújt a pszichoszociális kockázatok kezeléséhez. A munkával kapcsolatos stressz szervezeti kérdés, amelynek megoldásához a munkáltatók és a munkavállalók közös erőfeszítése szükséges - mondja Balogh Katalin, a Nemzeti Fókuszpont vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2014.04.24 17:25

@Mercury: Mit lehetett volna lépni? Előzőleg nyolc évig (állítólag) baloldali kormány volt, amely szintén nem a munkavállalók oldalán állt, hanem fényesre nyalta a bankok, a multik és a Háttérhatalom hátsó felét.

Akkor sem volt jobb alkalmazottnak lenni!

Nincs választék, nem létezik ma olyan párt kis hazánkban, amelyik a dolgozókat segítené a tőketulajdonosokkal szemben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mercury, 2014.04.24 17:15

@laci_52:

Az ország már másodszorra is hatalmas előnnyel jobboldali kormányt választott. Csak mellékesen teszem hozzá, hogy a jobboldaliság többek kötött azt jelenti, hogy a munkaadók oldalára áll a jobboldali kormány. Mivel munkavállaló szavazó jóval több van, mint pl vállalkozó, ez azt jelenti, hogy a munkavállalók önként adták ezeket a többletjogokat a főnökeiknek.
Innentől kezdve ne legyen panasz. Gondolkozni, és időben lépni kellett volna. (Ja, hogy valamiért tenni is kéne valamit? Azt már nem? Akkor lehet mosolyogni a szopatásokon...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.04.24 08:15

@laci_52: Egyetértek.És még ettől a helyzet még rosszabb.Főleg itt borsodban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.04.23 21:51

Hogyan lehet stresszmentesen dolgozni, ha napról napra mindenki csak azt hallja a főnökeitől, hogy "ne panaszkodjon semmire, örüljön, hogy még itt dolgozhat! Ha nem tetszik valami, el lehet menni, senkit sem tartunk vissza!"?

Manapság a legtöbb munkahely ilyen és mégiscsak örülhet az, aki még nem munkanélküli. Mert az igazi megaláztatások majd a munkahely elvesztése után jönnek.

Ebben az országban az alkalmazotti lét egyenlő a kiszolgáltatottsággal, a megaláztatások kényszerű elviselésével, az ezekkel együtt járó stresszel valamint a szegénységgel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MMM108WWW, 2014.04.23 21:40

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html