A citybeli konszenzus mindazonáltal változatlanul az, hogy a magyar gazdaság az idei év egészét még recesszióban tölti, és 2014-ben várható éves szintű növekedés. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai közölték: felülvizsgált prognózisuk alapján a magyar hazai össztermék (GDP) szezonális kiigazítással, negyedéves összevetésben mérve 0,4 százalékkal bővülhetett az idei első három hónapban. A ház szakelemzői korábban kisebb szekvenciális visszaesést vártak az első negyedévre.

A JP Morgan szakértőinek várakozása szerint éves összevetésben valószínűleg 1,3 százalékkal - vagyis a 2012 záró három hónapjában mért 2,7 százalékos éves visszaesésnek kevesebb mint a felével - csökkent a GDP-érték az idei első negyedévben. A bank elemzői az erőteljesebb első negyedév alapján jelentősen javították az idei év egészére szóló prognózisukat: most már csak 0,2 százalékos GDP-mínuszt várnak 2013-ra az általuk korábban jósolt 0,7 százalékos idei egész éves GDP-csökkenés helyett. Előrejelzésük szerint szekvenciálisan mindegyik idei negyedévben GDP-növekedés várható, de a tavalyi év végi teljesítmény erőteljes áthúzódó negatív hatása - amelynek mértékét a ház szakértői 1 százalékpontnyi mínuszra taksálják - valószínűleg megakadályozza, hogy az egész éves GDP-adat plusz legyen. Kedvező ugyanakkor, hogy a mezőgazdasági szempontból várhatóan "normális év" jó eséllyel komoly lendületet ad a magyar gazdaságnak. A JP Morgan londoni elemzőinek számításai szerint a tavalyi gyenge terméshozam egy százalékponttal csökkentette a 2012 egészére számolt GDP-adatot. A cég 2014 egészére 1,5 százalék körüli GDP-növekedést vár Magyarországon.

Jelentős javulás

A 4cast londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértőinek előrejelzése szerint éves összevetésben 0,7 százalékkal csökkenhetett az idei első negyedévben a magyar GDP-érték az így számolt tavalyi negyedik negyedévi 2,7 százalékos mínusz után. A cég elemzőinek megítélése szerint ez jelentős javulás, különös tekintettel a tavalyi szökőév jelentette erőteljes bázishatásra. A 4cast elemzői szerint a mezőgazdaság is valószínűleg már az első negyedévben kedvezően járult hozzá az átfogó GDP-adathoz, és ez a pozitív hatás a következő negyedévekben várhatóan még tovább erősödik.

Idén maradnak a mínuszok

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági elemző és előrejelző cég, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai - szezonális és naptári hatásokat is figyelembe véve - azt jósolták, hogy negyedéves összevetésben 0,2 százalék körüli mértékben emelkedhetett a magyar GDP-érték az idei első három hónapban. Az elemzők közölték, hogy a kiskereskedelmi eladások, az export és az ipari termelés súlyozott átlagolásával kialakított követő jellegű becslésük 1,5 százalékos éves összevetésű idei első negyedévi GDP-visszaesésre utal a 2,7 százalékos tavalyi utolsó negyedévi GDP-csökkenés után.

A Capital Economics londoni szakértői közölték ugyanakkor azt is, hogy a legutóbbi aktivitási adatok által jelzett "valamelyes javulás" ellenére 0,5 százalékos visszaesést várnak a magyar gazdaságban 2013 egészére. A cég 2014-re 1,0 százalékos egész évi GDP-növekedést valószínűsít.

Az EBRD a legpesszimistább

A magyar gazdaság idei kilátásaira mindazonáltal az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tartja érvényben a legborúlátóbb előrejelzést a londoni City elemzői közösségén belül.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet, amely a hétvégén Isztambulban rendezett éves közgyűlésére időzítve adta ki új, második negyedéves térségi prognózisát, még meredeken rontotta is a működési területének egészére - és ezen belül a magyar gazdaságra - adott idei GDP-előrejelzéseit, és sürgős szerkezeti reformokra szólította fel a térség országait.

A magyar gazdaságban az új EBRD-előrejelzés 0,8 százalékos visszaesést valószínűsít 2013-ra a bank januári prognózisában szereplő 0,1 százalékos idei GDP-mínusz helyett.

Az EBRD szerint a tágabb értelemben vett Közép- és Kelet-Európa idei növekedési kilátásai a térség nagy gazdaságainak gyenge teljesítménye miatt romlottak erőteljesen, annak ellenére is, hogy az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai most már enyhülnek.