Már 25 ezer kasszát lát az adóhivatal

Január végéig 25 ezer pénztárgép kezdte meg a folyamatos adatszolgáltatást. Ezek és az elektronikus naplós gépek adatai alapján pedig megkezdődtek a NAV-os ellenőrzések - írta a Napi Gazdaság.
Napi.hu, 2014. február 13. csütörtök, 07:32
Fotó: Napi.hu

Január végéig 25 ezer pénztárgép küldte folyamatosan az adatokat az adóhatóság szerverére, emellett az elektronikus naplóval rendelkező gépekről 2013 júliusától kell havi adatszolgáltatást teljesíteni.

Az új vállalkozások, a fokozott adóhatósági felügyelet alá vont cégek és a bevallások szerint alvó vállalkozások eleve kiemeltek, vagyis itt a kisebb gyanúra azonnal mozdulnak a revizorok - írta a lap. A pénztárgépek adatait azonnal egybevetik a bevallási adatokkal, így az áfabevallásokkal, áfabefizetésekkel. Itt rögtön megmutatkoznak az eltérések a pénztárgép és a bevallásban feltüntetett értékesítések adatai között. Meg lehet bukni azon is, hogy papíron nincs alkalmazottja a boltnak, valójában azonban a pénztárgép adatai szerint hárman használhatják azt. A kapott információkból meg lehet állapítani, hogy az adott kereskedelmi egységben a gépek száma és azok használatának intenzitása alapján mekkora alkalmazotti létszám kell tartozzon.

Az online pénztárgépek adatelemzése lehetővé teszi az azonnali teszteket is: a revizorok azt is ellenőrizhetik, hogy a próbavásárlásaikról megérkeztek-e az adatok − a rendszer valós idejű, vagyis azonnal látják a revizorok, adott-e adatot a gép vagy sem. Ezzel a géppel folytatott trükközések is kiderülnek azonnal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.02.13 11:44

@bandesz: ja lehet h eddig nem volt erdeke a vezetesnek mert ok csinaltak a legnagyobb adocsalasokat. kerdezzuk meg Simon urat?


.van benne valami ..,de mindegy jó ,hogy itt is lesz ..a bulgároknál 1 mrd eurós többletbevételt hozott !!!...kell a pénz a béremelésekre !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bandesz, 2014.02.13 09:27

csak tudnam mire kellett ennyit varni. olyan fejlett orszagok kotottek mar be reges regen a kasszakat online mint Horvatorszag, Bulgaria. ja lehet h eddig nem volt erdeke a vezetesnek mert ok csinaltak a legnagyobb adocsalasokat. kerdezzuk meg Simon urat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mettor, 2014.02.13 09:20

Ez így rendben is lenne.A képviselők,miniszterek mikor lesznek online bekötve? Mert hát azért jó lenne tudni hogy mit is csinálnak! :-))
A hatalom egyre többet akar tudni rólunk,miközben mi egyre kevesebbet tudhatunk róluk.(Eric Cantona)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html