A pesszimista forgatókönyv szerint 0,8 százalékkal csökkenhet az alkalmazásban állók száma, de az optimista előrejelzésben sem szerepel egy százaléknál magasabb foglalkoztatásbővülés. A felmérésben elsősorban a belföldre termelő vállalkozások voltak az optimistább válaszadók, az elmúlt évi 11 százalékhoz képest most a megkérdezettek 14 százaléka jelezte, hogy létszámbővítésben gondolkodik.

Ezek a várakozások ugyanakkor alig, vagy egyáltalán nem teljesültek az elmúlt években - jegyezte meg Parragh, aki szerint idén a lanyhuló belső kereslet, a várható recesszió, és a kedvezőtlen exportkörnyezet miatt szintén érdemes fenntartással kezelni ezeket az előrejelzéseket. Aggasztóbbnak tartja, hogy az uniós gazdaság lassulása miatt a döntően exportra termelő cégeknél valószínűsíthetően 3 százalékkal eshet az alkalmazottak száma.

A prognózis szerint létszámcsökkenés valószínűsíthető a mezőgazdaságban, a kereskedelemben és a gazdasági szolgáltatások terén is. Minimális, fél százalékos bővítést az ipar és építőipar ágazatban tart valószínűnek a prognózis 2013-ra, míg az optimista várakozások szerint 1,4 százalékkal nőhet az alkalmazottak száma. Szavai szerint idén már az  is nagy eredmény lesz, ha szinten marad a foglalkoztatás, és nem csökken tovább.

Nőhet a diplomások iránti kereslet

A felmérés szerint tovább nő a diplomások iránti és továbbra is erős marad a szakképzett fizikai munkások iránti kereslet, azonban a szakképzetlenekre alig lesz igényük a munkáltatóknak. A legkevésbé a nem diplomás szellemi munkakörben dolgozók iránt mutatkozik kereslet az idén.

Bízunk benne, hogy idén megvalósulhat a bővítést jelző vállalkozások terve, de azt is tudjuk, hogy érdemi gazdasági növekedés nélkül nincs érdemi foglalkoztatásbővítés - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Szerinte nem zárható ki, hogy ha a gazdaság nem tud nőni, akkor 2013-ben nagyobb hangsúlyt kaphat a közfoglalkoztatás a foglalkoztatásbővítésben. Ugyanakkor szerinte a minimálbér emeléshez 11 ágazatban ígért kormányzati támogatás - amelyet várhatóan legkorábban márciusban kaphatnak meg a cégek, mivel módosítani kell a forrásátcsoportosítás érdekében a költségvetési törvényt is -, a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezményei hozzájárulhatnak a munkahelyek megtartásához. Emellett a közszféra számára 84 milliárd, míg a versenyszférában 64 milliárd forintot különített el a költségvetés a munkavállalók 2011-es bérének nominális szinten tartásának támogatására a költségvetés.

A tervek szerint idén is a tavalyihoz hasonló nagyságrendű kerettel hirdetik majd meg a költségvetésből finanszírozott munkahelyteremtő, illetve munkahely megtartást támogató pályázatokat - mondta a Napi Gazdaságnak Czomba Sándor. A Nemzeti Foglalkoztatási Alap (korábban Munkaerőpiaci Alap) forrásaiból idén is a tavalyihoz hasonló, mintegy 27 milliárd forint jut az elhelyezkedést segítő munkaerő-piaci programok támogatására, míg a szakképzésre fordítható keret a 2012-eshez képest négymilliárddal több lesz, elérve a 27,5 milliárd forintot.