A tavaly júniusban kibocsátott első sorozatból 430 kötvényt vásároltak meg külföldi befektetők, míg 2014. január 15. óta a második sorozatból 72 darab fogyott.

Eddig összesen 125,5 millió euró (38,9 milliárd forint) értékben adott el letelepedési kötvényeket Magyarország, a februári bevétel 8,5 millió euró volt. Januárban 38 letelepedési kötvényt adtak el, míg 2013-ban fél év alatt 430 talált gazdára.

Az ÁKK nem közli, mely országok állampolgárai vásárolták a papírokat, azonban valószínűleg többségében távol-keleti befektetők voltak hajlandók 250 ezer eurót fizetni a magyar letelepedésért. Korábbi közlés szerint csak Kínában 415 kötvény talált gazdára 2013-ban, 412 esetben már a letelepedési engedélyt is megkapták a vevők.

Atavalyi 415 után idén mintegy kétezer, egyenként negyedmillió eurós letelepedési államkötvényt értékesíthető Kínában - mondta a közelmúltban az erre a feladatára létrehozott HSSDF (Hungary State Special Debt Fund) vezérigazgatója, Lian Wang. A tervezett kétezerből idén a mai napig mintegy hetvenet adtunk el, de a holdújévi ünnepségek befejeződésével felpörög Kínában az üzleti élet - fogalmazott Wang, aki szerint a tavalyi szám féléves működés eredménye. Az alapnak jogosultsága van Vietnamban is értékesíteni, de az első évben Kínára fókuszált.