Már három hónapja csökken a GKI konjunktúraindexe

Harmadik hónapja csökken a GKI konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke, áprilisban az üzleti várakozások romlottak, a fogyasztóiak kissé javultak, de ez utóbbiak így sem érték el a februári szintet - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből, amelyet az Európai Unió támogatásával készített.
Napi.hu, 2016. április 25. hétfő, 07:35
Fotó: Napi.hu

Áprilisban a januári, igen magas szinthez képest minden ágazatban és a fogyasztók körében is valamivel kisebb lett a gazdasági bizalom.

A konjunktúraindex a márciusi mínusz 2,8 pontról mínusz 3,9 pontra romlott, az üzleti bizalmi index 4,6 pontról 2,2 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 23,8 pontról mínusz 21,1 pontra javult áprilisban.

Áprilisban az üzleti várakozások a kereskedelem kivételével minden ágazatban érezhetően kedvezőtlenebbek lettek. Az ipari bizalmi index nagyjából egy éve volt ilyen alacsony. Gyengébb lett az elmúlt időszak termelésének, a rendelésállománynak - ezen belül az exportrendelésnek - valamint a kilátásoknak a megítélése is. A készletekről alkotott vélemény nem változott. A válaszolók szerint a szerződéssel lefedett időszak kissé rövidebb, az új megrendelések nagysága kisebb volt a januárinál.

Az építőipari bizalmi index áprilisban visszaesett a februári szintre. Az előző háromhavi termelés megítélése enyhén romlott, a rendelésállományé hibahatáron belül javult.

A kereskedelmi bizalmi index áprilisban kissé emelkedett, de szintje így is elmaradt a februáritól, így továbbra is bennmaradt az elmúlt, immár több mint két évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció megítélése kissé romlott, míg készletszintet és a rendelések várható alakulását kismértékű javulás jellemezte.

A szolgáltatói bizalmi index áprilisban immár harmadik hónapja csökkent, s visszatért a tavaly év végi szintre. Főleg az általános üzletmenet megítélése romlott, a forgalmi várakozás kissé kedvezőbb lett.

Az elemzés szerint a foglakoztatási hajlandóság az iparban erősödött, az építőiparban határozottan, a szolgáltató és kereskedelemi cégeknél ennél kevésbé romlott, ugyanakkor enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési szándék a szolgáltató szektorban és az iparban minimálisan erősödött, az építőiparban viszont a márciusi megugrás után szinte eltűnt, miként a kereskedelemben is az ár tartására törekvő cégek voltak óriási többségben. A fogyasztók inflációs várakozása csökkent. A magyar gazdaság jövőjét az iparban és a lakosság körében a márciusinál kissé optimistábban, az építőiparban azzal azonosan, a szolgáltató vállalkozásoknál valamivel, a kereskedelemben viszont sokkal pesszimistábban látták, mint áprilisban.

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban a márciusi csökkenést követően, annál kevésbé emelkedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetét a következő egy évben a márciusban gondoltnál kissé kedvezőbbnek, megtakarítási képességét viszont némileg romlónak gondolta. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét javulónak, a következő egy évre vonatkozót stagnálónak érzékelte.

HOZZÁSZÓLÁSOK