Ewald Nowotny, az ECB kormányzótanácsának tagja elmondta, hogy "az új magyar jegybankelnök hétfőn biztosította a központi bankot afelől, hogy annak a tervnek a részeként, hogy a külföldi bankok dominanciáját enyhítsék a belföldi piacon, nem tervezik a bankok átvételét. Matolcsy György világosan kijelentette, hogy nem gondolkoznak a bankok államosításán, vagy ehhez hasonló lépéseken" - mondta Nowotny.

Orbán Viktor szerint nem egészséges, hogy a magyar bankrendszernek ilyen mértékben külföldi tulajdonosai vannak. A kormánynak van egy irányszáma erre, azt szeretnék, ha a magyar tulajdon aránya 50% lenne. Az lenne a legjobb, ha a magyar tulajdonrész növekedne. A kormány törekvése, hogy a takarékszövetkezetekből egy országos finanszírozásra alkalmas rendszert próbáljunk fejleszteni, a Posta környékén is vannak változások - mondta kedden a miniszterelnök.

"Az ECB elnöke, Mario Draghi azt mondta, egyelőre általánosságban véve nem kielégítőek a gazdasági fejlemények Európában, ezért azt gondolja, hogy a növekedés támogatásával lehet ezen javítani 2013-ban. Ezért figyeljük a fejleményeket, de nem valószínű, hogy változtatni fogunk a kamatpolitikánkon" - mondta Nowotny.

Nowotny megjegyezte, hogy a növekedési potenciál változatosan alakul az eurózónában, mivel egyes tagországok strukturális pénzügyi illetve reálgazdasági problémákkal küzdenek. "Jelentős fejlemények indultak el ezen a téren, de ezek kibontakozása még időt igényel. A strukturális reformok idővel pozitív eredményeket hozhatnak" - tette hozzá az EKB kormányzótanácsának tagja.