Matolcsy nyugtatgatja az ECB vezéreit

Matolcsy György biztosította az Európai Központi Bankot (ECB) afelől, hogy nem tervezik bankok államosítását, vagy ehhez hasonló lépés kivitelezését a külföldi bankok dominanciájának csökkentése érdekében - írja a Reuters.
portfolio.hu, 2013. március 14. csütörtök, 11:44
Fotó: Napi.hu

Ewald Nowotny, az ECB kormányzótanácsának tagja elmondta, hogy "az új magyar jegybankelnök hétfőn biztosította a központi bankot afelől, hogy annak a tervnek a részeként, hogy a külföldi bankok dominanciáját enyhítsék a belföldi piacon, nem tervezik a bankok átvételét. Matolcsy György világosan kijelentette, hogy nem gondolkoznak a bankok államosításán, vagy ehhez hasonló lépéseken" - mondta Nowotny.

Orbán Viktor szerint nem egészséges, hogy a magyar bankrendszernek ilyen mértékben külföldi tulajdonosai vannak. A kormánynak van egy irányszáma erre, azt szeretnék, ha a magyar tulajdon aránya 50% lenne. Az lenne a legjobb, ha a magyar tulajdonrész növekedne. A kormány törekvése, hogy a takarékszövetkezetekből egy országos finanszírozásra alkalmas rendszert próbáljunk fejleszteni, a Posta környékén is vannak változások - mondta kedden a miniszterelnök.

"Az ECB elnöke, Mario Draghi azt mondta, egyelőre általánosságban véve nem kielégítőek a gazdasági fejlemények Európában, ezért azt gondolja, hogy a növekedés támogatásával lehet ezen javítani 2013-ban. Ezért figyeljük a fejleményeket, de nem valószínű, hogy változtatni fogunk a kamatpolitikánkon" - mondta Nowotny.

Nowotny megjegyezte, hogy a növekedési potenciál változatosan alakul az eurózónában, mivel egyes tagországok strukturális pénzügyi illetve reálgazdasági problémákkal küzdenek. "Jelentős fejlemények indultak el ezen a téren, de ezek kibontakozása még időt igényel. A strukturális reformok idővel pozitív eredményeket hozhatnak" - tette hozzá az EKB kormányzótanácsának tagja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mantra, 2013.03.14 13:06

Persze, hogy fél az ECB!
De, ha elqrcsi mond valamit, annak pont az ellenkezője valósul meg, úgy hogy jogos a félelem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kisutca, 2013.03.14 12:33

Nem csodálékozom,hogy félnek az Orbán kormánytól,mert hazug egy banda.Már azt sem szabad elhinni nekik amit kérdeznek.Ma ezt mondják és mást csinálnak ,holnap meg egészen mást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html