Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kezd kifogyni a mondanivalóból, már ami a gazdaság kérdéseit illeti, legalábbis ez szűrhető le eheti publicisztikájának témájából. A múlt héten a Heti Válaszban megjelent írásában is egy készülődő Világkormányt, illetve az Európai Egyesült Államokat ekézte - ezt a vonalat folytatja e heti publicisztikájában.

Az apropót az eu-szkeptikus cseh elnök Vaclav Klaus Európa, The Shattering off Illusion című könyve adta, amelyben Matolcsy szavai szerint " az elnök megírta könyvét az európai szabadságharcról: rólunk, nekünk, értünk. Ma két nézet harcol egymással Európa jövőjéért. Az első egy szuperállamot kíván, amely Brüsszelbe központosítja a tagállamok maradék jogköreit, tényleges pénzügyi, költségvetési és politikai uniót hoz létre. Következik ebből, hogy a tagállamok elsorvadnak, a kulturális eltérések eltűnnek, a nemzeti nyelvek elhalnak, a különbségek megszűnnek."

A másik gondolat ennek fordítottja, vagyis Európa megőrzi különbözőségét, de halad az egységes piac felé. Matolcsy szerint "Klausnak igaza van. A mi cseh, lengyel, magyar, szlovén, litván, bolgár spanyol, ír, svéd, angol szabadságharcunk nem csupán gyermekeink jövőjéért folyik, hanem Európa a tét. Ha az első győz, akkor elvész az európai nemzetállamok egyéni és közösségi szabadságot védő vonala és a szuperállam már nem lesz demokratikus, mert nem kell demokratikusnak lennie.

Matolcsy szerint gazdasági lemaradás, sok pénzügyi mentőcsomag, társadalmi robbanás, instabil politika jön, ha a nagy európai államok tovább erőltetik a központosítást, sőt az Európa gazdasági versenyképességét is aláásná. Jobb gazdag és boldog európainak lenni, mint szegénynek és boldogtalannak: ezért kell győznünk a szabadságharcban - zárja sorait a nemzetgazdasági miniszter.