Matolcsyék 150 milliárdos üzletet kötöttek kedden

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgynevezett "finomhangoló" devizaswap (kamatcsere) tendert tartott kedden, a jegybank az egy hónapos lejáraton meghirdetett tenderre beérkezett 340 milliárd forint ajánlatból 150 milliárd forintot fogadott el - írja az MTI.
Szepesi Anita, 2017. április 18. kedd, 18:12
Fotó: Napi.hu

Az MNB a honlapján közölte: az egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tenderen a 480 millió euró (150 milliárd forint) felajánlott összegre 1086 millió euró (340 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB 150 milliárd forint értékben kötött üzletet, az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen 5 bank vett részt.

A jegybank jelezte: a keddi tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 550 milliárd forint.

Az MNB Monetáris Tanácsa tavaly szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank.

Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, ha érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.

HOZZÁSZÓLÁSOK