Meddig csökkenhet a munkanélküliség?

A vártnál kedvezőbb lett a szeptember-novemberi munkanélküliségi ráta - vélik a piaci elemzők.
MTI, 2016. január 5. kedd, 11:21

Tavaly szeptember-novemberben 284 ezer volt a munkanélküliek száma, 37 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, ezzel a munkanélküliségi ráta 1,0 százalékponttal, 6,2 százalékosra csökkent - adta hírül a KSH.

A legfontosabb, hogy az elsődleges munkaerő-piaci bővülés meghaladta az ötvenezret, 1,3 százalékos növekedéssel. Ez azt mutatja, hogy a magyar gazdasági növekedés a munkaerőpiacra is továbbgyűrűzik, így folytatódik a konszolidáció - véli Balatoni András, az ING Bank Zrt. vezető elemzője. A közfoglalkoztatottak létszáma is jelentősen, 60 ezerrel bővült, ennek a hatása kérdéses, mivel 200-240 ezer embert tart távol mesterségesen a munkaerőpiactól, véleménye szerint ez nem kívánatos.

A vártnál jobb lett a legfrissebb munkanélküliségi ráta, mert az előző időszakihoz hasonló 6,4 százalékos, vagy enyhén emelkedő munkanélküliségre számítottak - kommentált Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. makroelemzője. Úgy látja, hogy a közmunkaprogram elfedi a szezonális hatást a munkaerőpiacon, vagyis a nyári idénymunka-lehetőségek kifutását, szerepe meghatározó 2015-ben, de elindult a javulás a versenyszférában is. Folytatódhat a munkanélküliségi ráta csökkenése, 2015-ben átlagosan 6,8 százalékra számít, ami 2016-ban tovább mérséklődhet 6,5 százalékra.

Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője szerint biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. Egy év alatt 118 ezerrel, 4,273 millióra növekedett a foglalkoztatás, ami a rendszerváltás óta nem látott szintet mutat. A foglalkoztatottak számának növekedése részben a közfoglalkoztatottak számának 61 ezres növekedésének köszönhető, azonban a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi, hogy az elsődleges munkaerőpiacon is 51 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, a külföldön dolgozók létszáma pedig 6 ezerrel bővült.

Kedvezőnek nevezte, hogy a 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma 81 ezerrel növekedett, így a nem aktívak száma 3 millió alá, 2,975 millióra csökkent. Szezonális hatások miatt ugyan az idei év elején a munkanélküliségi ráta átmenetileg újra meghaladhatja a 7 százalékot, azonban az év második felében már 6 százalék alá süllyedhet. Így idén 6,5 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi évre várt 6,9 százalékról a Takarékbank szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK