A várakozásokat meghaladva nőtt az ipari termelés májusban - kommentálta a KSH friss adatait Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Véleménye szerint a következő hónapokban tovább gyorsulhat az ipari termelés részben a tavalyi alacsony bázis, részben újabb kapacitások üzembe helyezése (élelmiszeripar, gumiipar, elektromos autó akkumulátor gyártás), részben pedig az egyre erősebb európai konjunktúra hatására (amit tükröz, hogy történelmi csúcsra ugrott a német Ifo index), egyes hónapokban akár két számjegyű növekedés is lehetséges. Az alacsony tavalyi bázis és egyes új élelmiszeripari, gumiipari, valamint autóakkumulátor gyártó kapacitások üzembe helyezése miatt idén 7 százalékra gyorsulhat a növekedés. Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban lehet számítani, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe.

A KSH a kommentárja szerint a növekedést elsősorban az autóipari termelés hajtotta, de az elektronikai, gumi- és vegyipar is kiemelkedően teljesített, vagyis a növekedés széles bázisú. Mindez bizakodásra adhat okot a gyenge április után és alátámasztja, hogy a termelés éves alapú visszaesése talán csak egyszeri jelenség volt - véli Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője.

Idén megfigyelhető a magas frekvenciájú adatoknál egyfajta hullámvasút jelenség, azaz az egyes hónapok adatközlései között hatalmas különbségeket lehet tapasztalni. A prognoszta a közeljövőben továbbra is erős teljesítményre számít az ipartól, de komoly kilengéseket is hozhatnak az egyes hónapok.