Még 2 évig nem lesz 10 százalék alatt a munkanélküliség?

A korábbi előrejelzéseiknél kisebb, 1,7 százalékos gazdasági növekedést várnak a TakarékBank elemzői, jövőre pedig további lassulásra számítanak. A munkanélküliség a következő két évben nem csökken 10 százalék alá.
Ámon Kata, 2011. október 20. csütörtök, 13:09
Fotó: Napi.hu

A magyar gazdaság iránti bizalom továbbra is a legalacsonyabb a régióban. Javulás csak 2013-ban lesz, akkor 2,5 százalékos gazdasági növekedés várható. Bár ősz elejére csökkent az infláció mértéke, az éves tendencia 3,6 százalékos fogyasztói árnövekedést mutat.

A pénzromlásra mérséklő hatással van a belső kereslet hiánya, ennek ellenére az inflációs célt idén és jövőre sem fogjuk tartani, sőt, jövőre átlagosan 4,4 százalékos inflációra számítanak az elemzők.

A jegybanki alapkamat előreláthatólag 6 százalékon marad a közeljövőben. A költségvetési hiánycél tartása abszolút prioritást jelent a kormány számára, ez azonban a tartalékok teljes kihasználásával is járhat, a nyugdíjjal és a végtörlesztéssel kapcsolatos jövőbeni követelések pedig növelik az implicit államadósságot.

Bár pozitív változás tapasztalható az ipari termelésben, a munkahelyteremtés nem elég gyors ahhoz, hogy felszívja a munkakeresőket, így a munkanélküliség még legderülátóbb várakozások szerint sem lesz a következő két évben 10 százaléknál alacsonyabb.

A belső kereslet csökkenése, az import visszaesése miatt folyamatosan nőni fog a folyó fizetési mérleg többlete, az autóiparba történő beruházások és az importénál lassabb exportkontrakció lesz a gazdaság húzóereje.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.10.20 23:45

"Javulás csak 2013-ban lesz, akkor 2,5 százalékos gazdasági növekedés várható"-No ez igen kedves barátom!A jót előre látjuk a rosszat meg akkor se amikor már a nyakunkig ér!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html