A magyar gazdaság iránti bizalom továbbra is a legalacsonyabb a régióban. Javulás csak 2013-ban lesz, akkor 2,5 százalékos gazdasági növekedés várható. Bár ősz elejére csökkent az infláció mértéke, az éves tendencia 3,6 százalékos fogyasztói árnövekedést mutat.

A pénzromlásra mérséklő hatással van a belső kereslet hiánya, ennek ellenére az inflációs célt idén és jövőre sem fogjuk tartani, sőt, jövőre átlagosan 4,4 százalékos inflációra számítanak az elemzők.

A jegybanki alapkamat előreláthatólag 6 százalékon marad a közeljövőben. A költségvetési hiánycél tartása abszolút prioritást jelent a kormány számára, ez azonban a tartalékok teljes kihasználásával is járhat, a nyugdíjjal és a végtörlesztéssel kapcsolatos jövőbeni követelések pedig növelik az implicit államadósságot.

Bár pozitív változás tapasztalható az ipari termelésben, a munkahelyteremtés nem elég gyors ahhoz, hogy felszívja a munkakeresőket, így a munkanélküliség még legderülátóbb várakozások szerint sem lesz a következő két évben 10 százaléknál alacsonyabb.

A belső kereslet csökkenése, az import visszaesése miatt folyamatosan nőni fog a folyó fizetési mérleg többlete, az autóiparba történő beruházások és az importénál lassabb exportkontrakció lesz a gazdaság húzóereje.