Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) keddi adatai szerint jelenleg országosan 222 bejegyzett párt van, és további 177 áll bejegyzés alatt. Egy héttel korábban még 219 bejegyzett és 171 bejegyzésre váró pártnál tartott a számláló - írja a Magyar Nemzet. A 2014-es választásnál még csak 147 párt próbált bejutni a parlamentbe.

Négy éve 18 országos listát állító pártnak összesen 5,8 milliárd forintot osztottak ki kampányra. Ebből 3,4 milliárd forintot olyan pártok kaptak, amelyek listájára végül szinte senki sem szavazott. Az egyéni jelöltek egymillió forintot kaptak kincstári kártyán, nekik kétszázalékos eredmény alatt vissza kell fizetni a pénzt. A pártoknál ilyen szabályok nincsenek: ha senki nem szavaz rájuk, de benyújtják a számlákat, akkor nem kell visszafizetniük az állami támogatást.

Rengeteg feljelentés született a kamupártok ügyében. Pintér Sándor belügyminiszter legutóbb augusztusban számolt be az eljárások állásáról: 187 nyomozást rendeltek el, ebből kettő volt még folyamatban, és mindössze tíz esetben történt vádemelés, de egyetlen kamupárt vezetőjén sem kattant a bilincs azóta sem.

Régi motorosok

A 2018-ban országos listát állító pártok jelentős része már nem aktív. Például a Jólét és Szabadság - amely 2014-ben 447 millió forintot kapott kampányra - több mint két éve nem frissíti honlapját és a kapcsolatot sem lehet felvenni az MDF utódpártjával. A Szili Katalin volt szocialista házelnök által vezetett Közösség a Társadalmi Igazságosságért párt szintén nem érhető el - 2014-ben 298 millió forintból kampányolhattak.

Gőzerővel készül viszont a 2018-as megméretésre a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, amely a legutóbbi országgyűlési választáson 149 millió forintot zsebelt be.

(A nyitókép forrása: Reuters)