Megállíthatatlanul bővül az építőipar

Júniusban 28,2 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - írja a KSH.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 10. péntek, 09:08
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Idén júniusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 28,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 15,2, az egyéb építményeké 48,8 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése júniusban 7,2 százalékkal emelkedett az előző havihoz mérten. A második negyedévben az építőipar termelői árai 9,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva - írják a jelentésben.

2018 júniusában az előző év azonos hónapjához képest:

  • A leginkább az egyéb építmények volumene emelkedett: 48,8 százalékkal, az épületeké csak 15,2 százalékkal. Az épületeknél oktatási, ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.
  • Az építőipar ágazatai közül az épületek építése 30,8, az egyéb építményeké 54,5, a speciális szaképítésé 12,6 százalékkal emelkedett.
  • A megkötött új szerződések volumene 0,6 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 12,1 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,1 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Június folyamán a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötöttek nagy értékű szerződéseket.
  • Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 62,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 7,5, az egyéb építményeké 82,9 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt.

2018. január-júniusban az előző év azonos időszakához képest:

  • Az építőipari termelés 19,1 százalékkal emelkedett.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK