Megbukott a kancellária közbeszerzése - Brüsszel újabb százmilliókat kér vissza

Megbukott a kancellária 1,5 milliárdos közbeszerzése a brüsszeli vizsgán, a támogatás 25 százalékát vonnák el a Rogán Antal szomszédjával lezavart ügylet miatt.
Napi.hu, 2016. július 22. péntek, 08:09
Fotó: Napi.hu

Huszonöt százalékos korrekciót készül kiszabni az Európai Bizottság egy olyan közbeszerzés miatt, amelyet a Miniszterelnökség írt ki - írja a Világgazdaság. A rostán a HG 360 Reklámügynökség Kft. által elnyert  közbeszerzési pályázat bizonyult szabálytalannak, amelyen Rogán Antal propagandaminiszter lakóparki szomszédjaként emlegetett Csetényi Csaba érdekkörébe tartozó cég 1,575 milliárd forintért vállalta tavaly a kampány

A brüsszeli revizorok szerint gyanús volt, hogy összesen 10 nap alatt kellett egy ekkora kampányra elkészíteni a pályázatot, illetve az is kérdés, hogy miért vártak a tender kiírásával 2015. augusztusig, holott a kormányablakok fejlesztése évekkel korábban kezdődött. Azt is firtatták a revizorok, vajon milyen kampányintenzitásra lehetett szükség, hogy két hónap alatt kiszórják a pénzt a kormányablakok népszerűsítésére, miközben a projekt 5 millió eurós büdzséje vetekszik az öt legnagyobb hirdetési büdzséjű magáncégével, ezek egész éves kerete 5-7 millió euró - hozták fel összehasonlításul a revizorok a VG szerint.

A 25 százalékos büntetést súlyosbítja, hogy az uniós forrásokat menedzselő, a közbeszerzések csúcsellenőrzéséért felelős Miniszterelnökség eljárása akadt fenn az EB szűrőjén. A bizottsági vizsgálata célja ugyanis az volt, hogy megállapítsa, miképpen funkcionál a közbeszerzések ellenőrzési rendszere, alapvetően a kancellária közbeszerzési felügyeleti főosztálya (kff).

A mintába a 2015. január-szeptemberi termésből 56 eljárás került be, és egy tucatnál vélelmeztek szabálytalanságot a brüsszeliek. Ez valamelyest jobb az egy évvel korábbi lesújtó eredménynél, akkor minden negyedik eljárással gond volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

David Dakota, 2016.07.22 09:34

akkor most lázár papa szépen kinyitja a pénztárcáját, és kifizeti mindazokkal együtt, akik ebben a döntésben résztvettek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.07.22 08:21

"Azt is firtatták a revizorok, vajon milyen kampányintenzitásra lehetett szükség, hogy két hónap alatt kiszórják a pénzt a kormányablakok népszerűsítésére, miközben a projekt 5 millió eurós büdzséje vetekszik az öt legnagyobb hirdetési büdzséjű magáncégével, ezek egész éves kerete 5-7 millió euró...2 - micsoda piszokság ilyen kérdést egyáltalán feltenni!

Nem baj, ha fizetni kell - Mi fizetünk.

Ők már eltették a pénzt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html