Rogán László (Fidesz) elmondta: a Barát-pataknál egy kétméteres szakaszon, míg a Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Központnál (a település mélyen fekvő részén) jelentősebb mértékben megcsúszott a nyúlgát. Több száz homokzsákkal kijavították, megerősítették a gátakat, s még sűrűbben járőröznek, hogy időben észleljék az esetleges szivárgásokat, csúszásokat - tette hozzá.
Tájékoztatása szerint éjszakáig még 5-10 centiméternyit emelkedhet a Duna vízszintje Budakalásznál, ahol most 890 centimétert mérnek.

A budakalászi védművek 950, illetve 1050 centiméter magasak, s 6-7 kilométer hosszan húzódnak. Mivel a jelenlegi 890 centiméteres vízoszlop 5-10 centiméterrel nőhet éjszakáig, bíznak abban, hogy a város nem kerül veszélybe - közölte a polgármester.

Komolyabb vízátfolyás Almásfüzitő és Dunaalmás között

Komolyabb vízátfolyás keletkezett az első árvízvédelmi vonalon Almásfüzitő és Dunaalmás között, a Duna vize lakatlan területre zúdul. A védekezési munkálatok a második védelmi vonalon folynak - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délben az MTI-vel. Hozzátette: Orbán Viktor kormányfő a helyszínen tartózkodik. A katasztrófavédelem és a honvédség nagyobb erőket és újabb eszközöket csoportosított át az érintett területre.

Az I. kerületben a pincéket kell védeni

Elsősorban a pincék ázhatnak be a főváros I. kerületében, ezért az önkormányzat azok kiürítésében, áramtalanításában is segítséget nyújt. Blázsovics Lívia, az önkormányzat sajtóreferense vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Duna magas vízállása miatt a kerület kavicsos talajszerkezetű részein a talajvíz okozhat károkat a pincékben.

Az önkormányzat nonstop információs vonalat hozott létre, a 06-1-458-3025-ös számon bárki jelezheti, ha segítségre van szüksége. Az önkormányzat emellett telefonon értesítette a lakosságot arról, hogy ürítsék ki pincéiket és áramtalanítsák őket. Ezekben az önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete villanyszerelők bevonásával segít.

A sajtóreferens tájékoztatása szerint az esetleges kitelepítésekre is felkészültek, de erre valószínűleg nem lesz szükség. Blázsovics Lívia azt is jelezte: a kerületi közterület-felügyelet, a polgárőrség és a rendőrség folyamatosan járőrözik, és figyeli a Duna-partot is, akárcsak Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester, aki a helyszínen koordinálja a tennivalókat. A sajtóreferens arról is beszámolt, hogy az előző napi, Batthyányi tér környékén a csatornákból feltörő víz két utcaszint alatti házat áztatott el, de már helyreállították a károkat.