Megérkezett az indoklás is

Az MNB monetáris tanácsa szerint tovább folytatódhat a magyar gazdaság növekedése. Az erősödő gazdasági aktivitás mellett a kibocsátás elmarad potenciális szintjétől, és a hazai reálgazdasági környezet - bár csökkenő mértékben, de - továbbra is dezinflációs hatású marad. Az inflációs nyomás mérsékelt maradhat.
Napi.hu, 2015. augusztus 25. kedd, 15:11
Fotó: Napi.hu

Júliusban a fogyasztói árak továbbra is alacsony dinamikát mutatva éves alapon kismértékben növekedtek. A beérkező inflációs adat a júniusi Inflációs jelentés előrejelzésével összhangban alakult. A maginfláció éves változása nem változott az előző hónapokhoz képest. Az inflációs alapfolyamat mutatók továbbra is mérsékelt inflációs nyomást jeleznek, amihez hozzájárul az importált infláció alacsony szintje, a nyersanyagárak mérséklődése és a kihasználatlan kapacitások nagysága.

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban változékonyan alakult a hangulat a globális pénzpiacokon, ez azonban nem gyakorolt érdemi hatást a hazai pénzpiaci mutatókra. Javította a hangulatot a görög adósságrendezéshez kapcsolódó tárgyalások alakulása, míg a kínai tőkepiaci folyamatokhoz és növekedési kilátásokhoz, illetve a Fed kamatemeléséhez kapcsolódó bizonytalanság következtében is romlott a globális kockázatvállalási hajlandóság.

A hazai pénzpiacot nyugodt hangulat jellemezte, a forint euróval szembeni árfolyama szűk sávban mozgott. A hazai cds-felár és a hosszú államkötvény hozamok az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban nem változtak érdemben. A magyar gazdaság sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány. A tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével - olvasható az indoklásban.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve szeptember 9-én jelenik meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK