Megjelentek a cianobaktériumok a Balatonban

A Balaton nyugati részén már tömegesen megjelentek a cianobaktériumok (kékalgák) a vízfelszínen - írja az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete (BLI).
Szász Péter, 2020. július 22. szerda, 16:06
Fotó: Getty Images

Az elmúlt napokban sok bejelentés érkezett többi között Alsóbélatelep, Fonyód, Balatonmáriafürdő, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Balatonfenyves, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonboglár térségéből a tihanyi intézethez arról, hogy szabad szemmel jól látható algavirágzást észleltek a partok mentén - idézi az MTI a közleményt.

A kutatók keddi mérései alapján ez a jelenség a Keszthelyi-medencében a Balaton közepén is megfigyelhető volt. Még nincs nagy algatömeg jelen a vízben, de az algák mennyisége a tó nyugati területein erőteljes növekedésnek indult - írják.

Annak ellenére, hogy a teljes vízoszlopot nézve az algamennyiség még nem kifogásolható, a kékalgák mennyisége helyenként és időszakosan meghaladta az egészségügyi határértéket, ami 50 mikrogramm/liter klorofill-A - mondta Vörös Lajos kutató professzor. A Keszthelyi-medence közepén vízfelszínen 70 mikrogramm/liter klorofillkoncentrációt is mértek, valamint a toxintermelésre is képes cianobaktériumok egyeduralmát tapasztalták a vízmintában. Vélhetően a partközelben látható algásodások esetében is hasonló eredményre jutott volna a vízfelszíni vizsgálat - jegyezte meg.

Kedden Balatonfűzfőtől Keszthelyig végigvizsgálták a Balaton vizét. A tapasztaltak szerint az algásodás mértéke a két hete végzett utolsó mérés óta megduplázódott, a nyugati medencére jellemző, a keleti medencében számottevően kisebb.

Felhívta a figyelmet arra: a kékalga toxinja fürdőzőknél allergiás bőrreakciót, kiütést, szemirritációt okozhat, ami elkerülhető a fürdőzés utáni zuhanyzással. Ha kisgyermekek ebből a vízből nyelnek, a szervezetükbe jutó toxin hasmenést okozhat. Ezért célszerű lenne legalább hetente ellenőrizni a strandok vízminőségét

 

Arról is beszámolt, hogy a vízminták toxintartalmát az országban csak egy helyen, Debrecenben tudják mérni, drága vizsgálatról van szó, így erről a BLI-nek pillanatnyilag nincs adata. Hangsúlyozta, hogy a Balatonból történő ivóvízkivételben egyelőre nem jelent kockázatot az algásodás, mivel az a meder aljáról történik, a kékalga jelenléte pedig a vízfelszínre jellemző.

A Balaton körüli megyék kormányhivatalai korábban közölték, havonta egyszer mérik a víz minőségét a balatoni fürdőhelyeken. Lombár Gábor, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke szerdán közölte az MTI-vel: az érintett hatósághoz fordul azzal a kéréssel, hogy az algásodásra tekintettel ellenőrizzék sűrűbben a vízminőséget, valamit adjanak útmutatást a strandüzemeltetőknek, miként és miről tájékoztassák a fürdőzőket.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn közölte az MTI-vel, hogy megkezdték a kotrást a Balaton nyugati medencéjében a víz megnövekedett klorofill-A-tartalma és az algamennyiség miatt.

Emlékeztettek arra, hogy a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a múlt héten a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A-szinteket mért a tó nyugati medencéjében, ennek alapján az OVF harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el és a mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.07.23 11:29

@europeer:
Az hogy iható, vagy nem, az nem szubjektív kérdés. A parttól 1km-re a víz már ivóvíz minőségű a keleti medencében. Ott szoktak az elvtársak inni! :-)
Zamárdi vízkivételi művéből jövő vizet is csak mechanikailag szűrik.
A nyugati medencében a foszfor terhelés nem mai keletű, hanem az elmúlt 60-80 év termése. A tó körüli csatornázás és legfőképpen a Kis-Balaton újjáépítése volt a fordulópont. Előtte ez ki nem mondott évről-évre visszatérő jelenség volt. Most bár egymás után két évben is visszaköszönt, ez nem így van. Az aljzatra leülepedve ott van a foszfor. Ki kellene kotorni az iszapréteget, legalább a nyugati medencében. A problémának egy része a költsége, a másik fele, hogy ekkora mennyiségű zagy elhelyezése nincs megoldva.
A Balaton szerelmese vagyok, ezért elolvasok mindent amit lehet róla. A tó foszfor terhelése mára a korábbinak a töredékére csökkent. Kevesebb, mint amit a tó természetes úton fel tud dolgozni. Persze ehhez télen vágni kellene a nádat stb-stb.
Ahogy írtam az elraktározódott korábbi szennyezést kellene eltüntetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2020.07.23 10:56

Itt az ideje megvizsgalni a Balatonba befolyo folyok, Patakok vizenek osszetetelet, bizonyara itt kell keresni a problemak megoldasat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.23 10:37

Minden évben volt valami agyas, aki ivott egy pohár vizet a Balatonon, miközben bizonygatták, hogy akár iható is a tó vize.
Csak azt a részt nem láttuk, hogy azt a pohár vizet valóban a tóból merítették-e.
Magyar hitelesítés. :DD
Úgy kellett volna eljárni:
A miniszter áll a hajón, valaki belemeríti a poharat a tóba, s
Kedves egészségre Miniszter Úr! felszólítással átnyújtja a folyadékot, az meg simán lehúzza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.07.22 17:32

Nem hogy eladnák a sok kékalgát tiborcnak meg mészárosnak. Azok a semmiből is milliárdokat tudnak csinálni :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html