Megjött a kormány terve: így reguláznák meg a Tescót és társait

Felvilágosító program, az ellenőrző laboratóriumok megerősítése, S-QR kód a kiváló magyar élelmiszereken - egyebek mellett ezt tartalmazza a Magyar Közlönyben megjelent multinacionális üzletláncokat kontrollálni kívánó kormányhatározat.
Németh Géza, 2017. augusztus 15. kedd, 17:33
Fotó: Napi.hu

A kormány már egy ideje hadakozik a multi cégekkel, azt állítva, hogy Magyarországra ugyanaz az élelmiszer rosszabb minőségben érkezik. A vizsgálatokról szóló tudósítások ezt nem erősítették meg, de gyakori megállapítás volt, hogy az íz nem, csak az összetevők mérhetők. Vélhetően erre reagálva (is) született a mostani kormányhatározat.

Az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését, valamint a hatósági tevékenység
hatékonyságának növelését szolgáló intézkedéseket tartalmazó határozat 19 pontban foglalja össze a szükséges intézkedéseket, ezek közül legtöbbet a földművelésügyi miniszternek kell kidolgoznia. Ezek sorában első az  élelmiszerek objektív érzékszervi minősítését lehetővé tevő előírások kidolgozása.

Az  élelmiszerek minőségi paramétereinek hatékony ellenőrzése érdekében pedig javaslatot kell tennie a szaktárca vezetőjének az ellenőrző hatóság szakértői és eszköz állományának bővítésére. Intézkedést sürget a kormány a fagyasztott hús friss tőkehúsként való kiskereskedelmi értékesítésének a visszaszorítására is. A program egyes elemeire összesen 1,99 milliárd forint biztosítanak 2017 és 2019 között.

A miniszternek a  meglévő vásárlói ismeretek bővítése céljából - szükség szerint a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával - bővítenie kell a  meglévő szemléletformáló programokat, és szükség szerint új programot kell indítania a  vásárlók élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudatosságának és tudásszintjének növelésére. Itt kiemelt két célcsoport a gyermekek és a nyugdíjasok. Erre jövőre 600 millió, míg 2019-ben 700 millió forint fordítható. Külön, az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos tananyagot kell kidolgozni a gyermekek részére, erre még az idén 150 millió forintot irányzott elő a kormány.

Újdonság, hogy a  hiteles vásárlói tájékoztatás, szemléletformálás érdekében ki kell dolgozni az  S-QR kód alapú Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet, a kapcsolódó elektronikus tudástár kialakításával együtt. Az üzemi konyhák sem maradtak ki a sorból: új program lesz  "Minőségérzet növelése a  közétkeztetésben" címmel, amely magába foglalja az  Országos Közétkeztetési Szakácsverseny rendszeres, méltó rangú szervezését.

Kidolgozásra kerül - a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával - az  elektronikus Nemzeti Élelmiszerlánc-minősítési és Eredetvizsgálati Rendszer koncepciója. A kormány felkérte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy vizsgálja meg ennek a minősítési rendszernek az európai uniós fejlesztési forrásból való finanszírozási lehetőségét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.08.16 00:56

@Darabont1453: Maffiaország, amelynek egyedül elfogadott lakói az állati sorban tartott, valóban állatként üvöltő és őrjöngő, féleszű nyuggerek és segélyesek. Ezek a graz-i kezelt klánjának csicskái, ezek a féleszű ingyenélők tartják hatalomban, miközben a fiatalok, képzettek, egyáltalán munkavállalók tömegesen menekülnek ebből a mutyiországból, ahol a szervezett bűnözés jutott hatalomra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2017.08.16 00:39

Na igen. A fideszes sakálfalka megéhezett ismét. Csányi papa felépítette a megavágóhídját Mohácson ( sok százmilliós állami támogatással, mert ugye ő erre rá van szorulva, mert nincs pénze szegénynek ) és saját maga szeretné eladni a cuccot a saját kiskereskedelmi egységeiben. Kb. 1 éve el is ismerte, hogy szemet vetett a Tesco-ra, amikor az anyacég azon gondolkodott, hogy kivonul Közép-Európából, de aztán mégis maradtak.
De ettől még szeretné megszerezni. Ehhez kormányzati segítség kell, ami meg is érkezett a multik baszogatásának államilag irányított formájában. Nem jött össze a különadó, hát most majd jön a célzott ellenőrzés...
Ez itt kérem szépen egy valódi piacgazdaság, ahol a magántulajdon és a szabad üzleti vállalkozás garantált, egészen addig, amíg egy kormány közeli oligarchának meg nem tetszik a vállalkozás mert akkor harangoztak.
A Keresztapa c. film jut eszembe, amikor a Corleone családnak megtetszik Las Vegas és elküldik Michaele Corleonét ( Al Pacino ), hogy szerezze meg a kaszinó bizniszt az azt felépítő embertől Bugsy Siegel-től....
Trafiklopás 2.0 !
Szép új világ !!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.08.15 22:00

@Bahnsteig_Eins:
Egyáltalán láttál már tyúkot? Vszínű hogy nem, ezért elmondom neked, hogy a tojás és a tyúxar ugyanazon a lyukon jön ki, két szarás közt.
Tetű is van, ha nem irtják. Benned is van. Azért gondolom, mert gúnyolódsz a tisztasággal!
Egyébként a multik igen komoly kereskedelmi kultúrát hoztak az országba. Nem őket kell megregulázni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.15 21:38

@gyurta: mondtam már, hogy a magyar tyúkoknál nem kell tetűt irtani, azok tisztábban élnek mint te...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.08.15 21:21

@Bahnsteig_Eins:
Kérdeztem tőled, tudod mivel irtják a magyar tyúktetűt? Ha megtudtad szóljál!
Van rá okom, hogy ne nagyon emlegessem, mivel és hogyan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html