A Magyar Nemzeti Bank valószínűleg tartózkodni fog az Európai Unió legmagasabb alapkamatának csökkentésétől, mivel tart az infláció további gyorsulásától, illetve az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalások elhúzódásától. A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó 16 elemzőből 15 azt várja, hogy hét százalék marad a kamat, egy szakértő 25 bázispontos csökkentést jósol. A jegybank döntéshozói a múlt hónapban öt-kettő arányban szavaztak a kamattartás mellett, elutasítva azt az érvet, hogy a hitelköltségek csökkentése életet lehelhet a recesszióba hanyatlott gazdaságba. A többség szerint meg kell várni, milyen eredményre jutnak a Valutaalappal megkezdett tárgyalások a Magyarországnak nyújtandó segélycsomagról.

Kamattartást várunk, de nagyon szoros döntés lesz - véli Daniel Hewitt, a Barclays bank londoni elemzője. Az egy hónapra előretekintő várakozások hét bázisponttal, 6,87 százalékra csökkentek tegnap és 28 bázisponttal vannak a budapesti bankközi kamat alatt, ami két éve a legnagyobb különbség. Ez 25 bázispontos (negyedszázalékos) kamatcsökkentést jelez előre.

Széttartó régió és döntéshozók

A cseh alapkamat 0,5 százalékos rekordmélységben maradt augusztusban, a Szlovákiára is érvényes ECB-kamat 0,75 százalék, ami szintén rekordalacsony, Lengyelországban viszont, ahol a jegybank májusban 25 bázispontos emeléssel lepte meg a befektetőket, maradt a 4,75 százalékos kamat.

Hasonlóan széttartó helyzet alakult ki az MNB monetáris tanácsának esetében. A testület tagjai között már hárman vannak azok, akik szerint eljött az ideje a kamatcsökkentésnek, míg Simor András jegybankelnök és két helyettese a tartásra szavaz. Az előbbiek a január óta kilenc, ezen belül augusztusban 1,4 százalékkal erősödő forintra, és az év eleji 735 bázispontról 433-ra mérséklődő hitelbiztosítási felárra (cds) hivatkozhatnak.

Az utóbbiak a júliusi 5,6 százalékos éves növekedésről 5,8 százalékra gyorsuló inflációra, illetve az egyelőre késő IMF-megállapodásra mutathatnak rá, ami stabilizálhatná az ország nemzetközi befektetői megítélését.

Jöhet a 6,50?

Az év végéig 50 bázisponttal csökkenhet az alapkamat, de ez meglehetősen bizonytalan - idézi az OTP Bank elemzését a Bloomberg. A döntéshozók a szeptemberi inflációs adat megjelenéséig várhatóan várakozó álláspontra helyezkednek. Januárban a kormány által tavaly kinevezett négy szakember együttes fellépésével megakadályozta a kamat 7,5 százalékra emelését, de azóta nem álltak össze egységes csapattá.

A három-hármas döntetlen helyzetben egy szavazaton múlhat a csökkentés vagy a tartás. Bártfai-Mager Andrea, az egyik kormánykinevezett dönthet arról, mekkora lesz az alapkamat Magyarországon - állítja Német Dávid, az ING budapesti elemzője.