Meglepő drágulás jön dohány- és benzinfronton

Vége a nulla százalék körüli inflációnak, 2015-re már az MNB 2,5 százalékos átlagos áremelkedéssel számol. Az üzemanyag, a dohány és az alkohol esetében azonban 4 százalékot is elérheti a drágulás. A lakosság inflációs várakozásaiban is komoly fordulat következett be.
Papp Zsolt, 2014. szeptember 26. péntek, 07:13
Fotó: Napi.hu

Trendfordulóhoz érkezett az infláció, a következő hónapokban gyors növekedésbe kezd az index, így az 2016 elejére már eléri a három százalékos ütemet - amely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi meghatározása szerint - még épp belefér az árstabilitás fogalmába. Az árak újra hullámvasútra kerülnek, míg az idei év a negyven éve nem látott nulla százalékos inflációról szólt, jövőre véget ér ez az időszak és újra enyhe inflációs pályára kerül a magyar gazdaság, amely makrogazdasági szempontból kimondottan kívánatos.

Az inflációval ugyanis két baj van: ha nagyon magas, vagy ha nincs vagy akár csökkenek az árak, hisz recesszióba tolhatja a gazdaságot. Egy felzárkózó gazdaság esetében a versenyképesség javításához a legoptimálisabb egy alacsony inflációs pálya, azért lőtte be az árstabilitás magyar mértékét és inflációs célját még évekkel ezelőtt 3 százalékra az MNB. Ennek fényében kifejezetten kedvező az MNB csütörtökön publikált Inflációs prognózisa, amely az idei 0,1 százalék után 2015-re 2,5 százalékos pénzromlást jósol éves átlagban.

Stagnáló energiaárak, emelkedő benzinárak

A MNB szerint szeptemberben még enyhe negatív árindex elképzelhető, októbertől viszont már fokozatosan emelkedik. A visszafogott alacsony inflációt támogatják az alacsony nyersanyagárak, a mérsékelt importált infláció és belső kereslet, valamint a szabályozott energiaárak. A maginfláció - vagyis az alapinfláció - növekedésnek indul az idei 2,4 százalékkal szemben, 2015-re már 2,9 százalékot jelez az MNB. A maginfláción kívüli termékek árai is visszafogottan alakulnak, az EUR/USD gyengülése miatt növekvő olajárak hatását az élelmiszerpiacon várható kínálati nyomás ellensúlyozhat, amit az orosz embargó erősít.

Forrás: MNB

Újabb rezsicsökkentés már energiafronton nem várható, ám a korábbi döntések még éreztetik hatásukat az árakban; az energiapiacon az MNB nem vár 2015 végéig áremelést. Az energián kívüli szabályozott árak az infláció mértékével emelkedhetnek.

Az infláció várható alakulása (százalék)
20142015
Élelmiszerek-0,52,1
- nem feldolgozott-3,82,1
- feldolgozott1,12,1
Ipari termékek0,51,8
- tartós-0,50,4
- nem tartós0,92,4
Piaci szolgáltatások3,43,6
Piaci energia-1,91,3
Alkohol, Dohány6,34,7
Benzin-0,44,3
Szabályozott árak-6,50,6
Infláció0,12,5
Maginfláció2,42,9
Forrás: MNB


A gazdaság szinte minden szegmensében várható trendforduló 2015-re, a drágulás üteme viszont eltérő. Az éves infláció felett emelkedhetnek jövőre az MNB előrejelzése szerint a piaci szolgáltatások, az alkohol és dohánytermékek, illetve az üzemanyagok árai. A benzinárak emelkedését a dollár erősödése magyarázza. Átlag felett - négy százalékkal - drágulhatnak a dohány és alkoholtermékek, ám ez lassulást jelent az idei 6,3 százalék után. A lakossági szolgáltatások 3,6 százalékos, tehát infláció feletti emelkedése abból a szempontból nem meglepő, hogy a szolgáltatások árainak emelkedése a korábbi év(tized)ekben is meghaladta az inflációt, azzal az egyik motorjává vált.

Eltűntek a magas inflációs várakozások

Az elmúlt két évben igazán komoly fordulat állt be a lakosság inflációs várakozásaiban is. Az elmúlt évtizedekben a háztartások hozzászoktak a magas inflációhoz, ennek következtében az inflációs érzet akár 3-4 százalékponttal magasabb volt a viszonylag alacsonyabb inflációjú években is.

Az MNB adatai szerint az elmúlt két évben a tényinfláció csökkenésével a várakozások 8 százalékról 2 százalékra mérséklődtek - vagyis belesimultak a régiós trendekbe, ami azért is figyelemre méltó, mert Csehország és Lengyelország tartósan alacsony inflációs múlttal rendelkezik. Így az alacsony inflációs várakozások segíthetik annak tartósan alacsonyan maradását - amennyiben a környezet nem változik meg.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.09.26 23:37

Szóval:
Amikor az MNB veszteségét a költségvetésnek kell kipótolnia a törvény szerint, akkor a fidesznyikek pfújolnak!

De amikor végre az MNB rakna valamit vissza a költségvetésbe a törvény szerint (még ha csak átmenetlieg is), akkor azt viszont elköltik.

Hogy is van ez, jobberek?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.09.26 21:47

Mesterséges volt ez a nagyon pici infláció.(bár ez is inkább sugalt volt,gyakorlatilag olyan 3%-os volt)
Lassan visszafog kúszni kb 8-10%-ra,persze a Fidesz ebből csak 2.8-2.9%-ot fog bevallani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.09.26 19:15

Kiderült: így nyertek százmilliárdokat Matolcsyék
2014. szeptember 26. 18:13


A folyamatos jegybanki kamatcsökkentések a kamateredmény sort, míg a gyengébb forintárfolyam a devizaárfolyamból származó eredmény sort javította jelentősen és ez tette lehetővé, hogy az alapítványok számára úgy adjon át 200 milliárd forintnyi vagyont a jegybank, hogy közben az első félévi eredménye még mindig 18 milliárdos nyereséget tartalmazzon - többek között ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank ma közzétett első féléves jelentéséből. Az anyag egyik érdekes ábrája szerint jórészt a márciusi dollárkötvény-kibocsátás hatására (ami a jegybanki tartalékba került át) a tartalékok átlagos bekerülési árfolyama euróban kifejezve szép lassan felkúszott 290-ig, noha egy éve még 274-nél láthattuk. Mindez azt is jelenti, hogy ha a jelenlegi 311 körüli szinten maradna tartósan az euró árfolyama, akkor például euróként már "csak" 7-8%-os nyereséget tudna elkönyvelni a jegybank a devizahitelek forintosításához eladandó devizán. Igaz, mivel ez várhatóan sok milliárd eurós tétel lesz, így az általa kereshető nyereség még így is brutális összeget adhat ki, ami potenciálisan további "költekezés" előtt nyitná meg az utat. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk, illetve vélemény cikkben külön foglalkoztunk az alapítványi vagyonátadás közgazdasági képzést támogató részével:

Jövőre még brutálisabban költekezhet az MNB

2014. szeptember 5. - 14:28


A Magyar Nemzeti Bank úgy tud 200 milliárdot elkölteni, hogy még marad is neki. Mégis honnan? A lecsupaszított válasz az, hogy árfolyamnyereségből. Az erősebb forint mellett vett devizatartalékát most sokkal gyengébb forint mellett váltja a kormánynak, ezért pedig nyereséget számol el. Megkérdeztük a jegybankot, hogy pontosan milyen ügyletek állnak a dolog mögött és próbáltak-e minél nagyobb árfolyamnyereséget elérni valamilyen módon. Elmondásuk szerint ez utóbbi nem történt meg, míg az ügyletek konkrét részleteit nem mondhatják el, mert abból kikövetkeztethető lenne, hogy volt-e intervenció. Az ügy kapcsán hangsúlyozni szeretnénk, hogy szerintünk még messze nincs vége a történetnek, hiszen a jövő év elején esedékes forintosítás újabb brutális nyereséget hozhat majd a jegybanknak, aki úgy tűnik, nem lesz rest azt elkölteni. ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.09.26 11:29

Pontosabban csak annak van vége, hogy a KSH ezt hazudja! =))
Persze az eddigi trükköket változatlanul használják, így lesz 2,5% a piacokon és az üzletekben tapasztalható 20-25-ből!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html