Megosztaná az adókat az önkormányzatok között Kósa Lajos

Önmagát finanszírozó önkormányzati rendszerről beszélt Kósa Lajos, a Modern városok programért felelős tárca nélküli miniszter, szerinte erre vonatkozóan vannak már javaslatok.
Domokos Erika, 2018. február 3. szombat, 17:14
Fotó: Napi.hu

A keresztény, európai magyar jövő érdekében a magyaroknak meg kell védeniük a nemzetüket, az országukat, az identitásukat és a hitüket - jelentette ki Kósa Lajos a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) önkormányzati tanácsának ülésén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson az MTI híre szerint. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az országot fenyegető demográfiai katasztrófa folyamata megálljon, valamint lehetővé kell tenni azt, hogy a közösségekben mindenki dolgozzon. Ha ezt nem tesszük meg, akkor csak kisebb lépésekkel lehet fejlődni - véli Kósa.

A miniszter beszélt az önkormányzati adósságkonszolidáció fontosságáról és a Modern városok program jelenlegi állásáról is. Előbbiről szólva azt mondta, a helyhatóságok kormányzati segítséggel már megszabadultak 2010 előtti adósságaiktól, amivel az Orbán-kormány tehermentesítette a teljes önkormányzati rendszert. (Kósa üzent a nyugdíjasoknak.)

Tovább kell azzal foglalkozni, hogyan lehet megteremteni Magyarországon egy stabil, önmagát finanszírozó önkormányzati rendszert, amire vonatkozóan vannak már javaslatok - mondta Kósa Lajos. Meglátása szerint a kisebb és nagyobb önkormányzatok között az adómegosztással lehetne valamilyen egyensúlyt teremteni, de a kormány az adókat biztosan nem fogja emelni.

Például a helyi iparűzési adó mértékének emelése a nagyvárosokkal ellentétben nem segít a kisebb falvakon. A magyar gazdaság növekedésének ki kell termelnie azt a plusz forrást, amely az adóemelés nélkül is a rendszer konszolidációjára fordítható - véli Kósa.

A határon túli területek gazdasági fejlesztésére irányuló programokkal kapcsolatban a miniszter azt mondta, meg kell vizsgálni, hogy az uniós projektek mellett el lehetne indítani összetettebb, a magyar-magyar települések közötti kulturális kapcsolatokat és az identitás erősítését szolgáló programokat. Ha ez nem megy az uniós pénzből, akkor a magyar kormánynak hazai finanszírozású, határokon átnyúló programokban kellene gondolkodnia - tette hozzá az MTI szerint a politikus.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2018.02.03 19:59

Szóval a gazdagabb önkormányzat eltartja a szegényebbet.

Ki mondja meg, hogy melyik melyikkel áll össze?

Hódmezővásárhely hiteleit kifizették már?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html