A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem tervezi az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésére vonatkozó határidők megváltoztatását, vagyis a kormány korábbi döntésének megfelelően a PC alapú, úgynevezett nagykasszák átállításának végső határideje 2013. december 31. - közölte a minisztérium kedden az MTI érdeklődésére azután, hogy a Népszabadság hétfőn piaci forrásokra hivatkozva azt írta, jövő májusra módosulna az online pénztárgépekre való átállás határideje.

A minisztérium azt is közölte: tekintettel az átálláshoz kapcsolódó ellenőrzések tapasztalataira, a tárca olyan módosító javaslatot készít elő, amely alapján az adóhatóság szigorúan fel tud lépni azokkal szemben, akik nem hajlandók az új kasszák beszerzésére vagy beüzemelésére.

A tervezett szabályok szerint akár az üzlethelységének bezárására is számíthat az az adózó, amely nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel.

Ez a határidő a PC alapú nagykasszáknál 2013. december 31., míg a kiskasszák esetében szeptember 30-án már lejárt az új pénztárgépek kötelező megrendelési határideje. A régi kiskasszák csak addig használhatók, amíg a kereskedő, vendéglátós számára le nem szállítják a megrendelt új gépet - hívja fel a figyelmet a tárca.

Az NGM szerint mindent megtesznek azért, hogy felgyorsítsák az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetését. Számos adózó megtette már a szükséges lépéseket az új kasszák beszerzése érdekében, és egyre nő a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bekötött új kasszák száma is - fűzi hozzá a minisztérium.

A jogkövető adózók érdekei azt kívánják, hogy a tárca ne adjon lehetőséget további halasztásra, ne tegye lehetővé, hogy egyes adózók kivonják magukat a kasszacsere kötelezettsége alól - írják. Ennek megfelelően nem módosul a határidő sem a kiskasszák, sem pedig a PC alapú nagykasszák esetében.