Mégsem zárnak be a patikák

Aggodalomra semmi ok, NAV-hoz bekötött pénztárgép nélkül is kinyithatnak a patikák január 2-án, és a beszerzéshez nyújtott ötvenezer forintos támogatástól sem esnek el valószínűleg a késlekedés miatt - mondta lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.
Napi.hu, 2013. december 20. péntek, 15:28
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kapott szóbeli tájékoztatás és a kiadott állásfoglalás alapján az adóhatósághoz bekötött pénztárgép nélkül is kinyithatnak a gyógyszertárak, s sem szankcióval, sem bezárással nem kell számolniuk - hívja fel az érintettek figyelmét a kamara elnöke.

A patikákba egyelőre nem érkeztek meg az előírásoknak megfelelő pénztárgépek, a megkért engedélyeket is csak a rendszereket működtető mintegy 10 rendszergazdából kettő kapta meg, igaz, ők a gyógyszertárak több mint felét üzemeltetik. (A patikákban eddig is speciális, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) online bekötött pénztárgépek működtek.) Azaz a január 1-i, újfajta pénztárgépes indulás teljesen irreális, s bár egy szakmai konzultáción kiderült, határidő-módosításra nincs lehetőség, nincs ok aggodalomra - hangsúlyozta Hankó Zoltán.

Levegőben lóg még a pénztárgépek megrendeléséhez kötött, december 31-ig igényelhető 50 ezer forintos támogatás kérdése  - a megrendelést csak a NAV engedélye alapján lehet feladni, de ez az amit a 10 rendszergazdából csak 2 kapott meg idáig - azonban a kamara elnökét szóban úgy tájékoztatták, hogy a gyógyszertárak nem fognak elesni a támogatástól. Az összeg egyébként várhatóan nem fedezi az átállással járó összes plusz költséget, de hogy pontosan mekkora részét állja, még nem lehet tudni - véli Hankó.

A szintén január 1-től kötelező, 25 százalékos gyógyszerészi tulajdoni hányad szerzéssel kapcsolatban a kamara elnöke elmondta, a patikáknak január 31-ig kell lejelenteni az Országos Tisztiorvosi Hivatal  felé az új társasági szerződést, és azok ellenőrzése után kaphatunk csak képet arról, hogy módosítást minden patikában sikerült -e teljesíteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.12.20 19:47

A benzinkutak is?

Mégse bevezethető 90 nap alatt az a sok-sok akkor még el nem készült online pénztárgép, amiknek már június 1-én működnie kellett volna?

Még december 31-ére sem sikerül?

Dilettáns magyar tervezés!

Bulgáriában, ami egy 7 milliós ország, 2 évig tartott a bevezetés. Nálunk úgy látszik ugyan elég 1 év is, de mi 90 nap alatt akartuk beerőszakolni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html