Megszállta a rendőrség a csalással vádolt fideszes politikus érdekeltségeit

A Népszava több egymástól független forrásból megerősített információja szerint kedd reggel összehangolt akció keretében tartottak házkutatást Simonka György Békés megyei ingatlanaiban, a hozzáköthető gazdasági társaságok telephelyein, például Újkígyóson és Pusztaottlakán. Úgy tudják, a hatóságok iratokat foglaltak le a Fidesz orosházi székházában is, ugyancsak kedden.
K. Kiss Gergely, 2018. november 14. szerda, 21:44
Fotó: MTI Fotó

Az akcióra azután került sor, hogy a Legfőbb Ügyészség kérésére az Országgyűlés két hete megfosztotta mentelmi jogától Békés megye 4.számú választókerületének parlamenti képviselőjét.

Az akció méreteire jellemző - állították egybehangzóan a nevük elhallgatását kérő források, hogy húsznál több ingatlannál volt a Simonka-üggyel összefüggésben valamilyen "nyomozati cselekmény." A lapot tájékoztató források úgy tudják, hogy esetenként tíz-tizenkét autóval érkeztek a különböző helyszínekre nyomozók. Meg nem erősített hírek szerint öt személyautót és két tehergépkocsit is lefoglaltak, ezeket egy orosházi rendőrségi telephelyen őrzik.

A gyanú szerint Simonka György másokkal összehangoltan jogtalan vagyoni haszonhoz jutott az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a tagállami költségvetésből a termelői szervezetek beruházásaihoz, eszközbeszerzéseihez igénybe vehető, vissza nem térítendő támogatások jogellenes megszerzésével.

Az ügyészség szerint Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét - általában 45 százalékát - szolgáltassák vissza neki készpénzben. A beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1,4 milliárd forintot.

HOZZÁSZÓLÁSOK