Megszólalt az MNB Takarékbank-ügyben

A Magyar Nemzeti Bank a befolyásszerzés elvi lehetőségét adta meg a Takarékbankban a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-nek határozatában. A befolyásszerzés akkor fog ténylegesen megvalósulni, ha az illetékes bírói fórumok a mögöttes adásvételt jogszabályszerűnek, alkotmányosnak mondják ki és a részvények átruházása megtörténik - közölte a jegybank.
Napi.hu, 2014. május 12. hétfő, 15:42
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014. május 9-i határozatában engedélyezte, hogy a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. (Magyar Takarék) az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt-től és a Magyar Posta Zrt-től történő adásvétel útján - 54,83 százalékos közvetlen befolyásoló részesedést szerezhessen a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt-ben (Takarékbank) - áll a jegybanki közleményben.

A jegybank a Magyar Takarék befolyásszerzése alapján egyúttal azt is engedélyezte, hogy az abban tulajdonos FHB Jelzálogbank 13,75 százalékos közvetett tulajdonrészre tehessen szert a Takarékbankban. A Magyar Takarék a Takarékbank tulajdonában lévő BANKÜZLET Vagyonkezelő és Hasznosító Zrt.-ben, illetve a Takarék Faktorház Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-ben is 100 százalékos közvetett befolyásoló részesedése lehet a jegybanki engedély alapján.

Az MNB engedélyezési eljárása során nem vizsgálta (jogszabályi felhatalmazás hiányában nem is vizsgálhatja), hogy a befolyásszerzés mögött álló adásvétel jogszerű-e, illetve az arra módot adó jogszabály alkotmányos-e, avagy sem. Ennek eldöntése a bíróság feladata, s az MNB tudomással bír a Fővárosi Törvényszéknek az ügy kapcsán tett lépéseiről.

Az MNB e határozatában a befolyásszerzés elvi lehetőségét adja meg a befolyásszerző társaság, illetve az eladó társaságok által számára rendelkezésre bocsátott adatok alapján. A részvények adásvételével történő befolyásszerzésre vonatkozó előzetes jegybanki engedély tehát kizárólag annyit jelent, hogy a felek által tervezett befolyásszerzés a pénzügyi ágazati jogszabályokban előírtaknak megfelel, s így az engedélyezési feltételek teljesülnek. A befolyásszerzésben résztvevő felek számára ezáltal megnyílik annak lehetősége, hogy a tranzakciót lezárják - fogalmaz a dokumentum.

HOZZÁSZÓLÁSOK