Megszűnhet a másoddiplomás szakközgazdászképzés

Súlyos érvágást jelent, ha az előzetes bejelentéseknek megfelelően valóban megszűnik a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Közgazdasági Továbbképző Intézete (KTI) július 5-től − mondta a Napi Gazdaságnak Gáspár Péter Pál igazgató.
Tóth Kata, 2012. július 7. szombat, 16:50
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Gáspár Péter Pál, az intézet vezetője "mindent bevet" − a Corvinus mellett más továbbképző intézeteknél is −, hogy a több mint ötven éve elindított képzést életben tartsa. Gáspár szerint szerencsétlen döntés egy évek óta pozitív szaldóval működő − másoddiplomás szakközgazdászokat képző − intézményt felszámolni, amely összes bevételének 20-25 százalékát az anyaintézményének adja tovább. Az évi 300-400 hallgatót oktató intézmény bevétele 300-400 millió forint évente.

A BCE az új felsőoktatási törvény nyomán maga is nehéz financiális helyzetbe kerülhet, 1-1,5 milliárddal kevesebb állami támogatásban részesülhet a következő szemesztertől. Az intézetvezető szerint a szakirányú képzés megszüntetésével egy, a munkaerő-piaci igényeket kielégítő szegmenst lehetetlenítenek el, a másoddiplomások iránt ugyanis komoly fizetőképes kereslet van. A KTI működésének több mint 50 éve alatt 5-ről 41-re növelte szakjainak számát − tette hozzá Gáspár.

Gáspár szerint a másoddiplomás szakközgadászképzés felszámolásához a másfél hónapja felröppenő, a Budapesti Corvinus Egyetem jövőjét firtató, azt bizonytalannak felvázoló médiamegjelenések vezettek.

A BCE-en teljes a bizonytalanság, így a dologi kiadások csökkentésével, a megbízási díjak mérséklésével, a külföldi utak levágásával (több tíz millió forint megtakarítással) készülnek a szűkösnek ígérkező újabb tanévre. Mivel az államilag finanszírozott helyekre várható ötezres többletlétszám a gazdaságtudományi karokat nem érinti, ezért minimum 15−25 százalékkal, azaz 1−1,5 milliárd forinttal kevesebb állami támogatásra számítanak. Rostoványi Zsolt rektor korábban elmondta, az önköltséges hallgatói létszám gyarapodásában, illetve az államháztartási törvény módosításában bíznak, ami lehetővé tenné az állami egyetemeknek a vállalkozói tevékenységet.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.07.08 09:31

A Kétharmad megmondta, hogy adócsalásra optimalizált közgazdászokra nincsen szükség.
Aki kell, azt maguk alkalmazzák, vagy alaptörvényt módosítanak - visszamenőleges hatállyal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html