Megszüntetik a "barbár gányolást" az Országházban

Ötletpályázaton dőlhet el, hogyan építsék át a Kossuth téri metró-megálló fölé magasodó épületet - mondta az InfoRádiónak Wachsler Tamás, a tér felújítását célzó Steindl Imre-program vezetője. A témáról bővebben a csütörtökön este fél nyolctól az InfoRádió Parlamenti Patkó című műsorában hallhatnak.
Inforádió, 2015. február 25. szerda, 08:19
Fotó: Napi.hu

A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének egykori székházát nemrég sajátította ki az állam, az átépítés után képviselői irodák kaphatnak helyet az épületben és a tervek szerint akár egy alagút is összekötheti az ingatlant a Parlamenttel - mondta Wachsler Tamás.

Szinte biztosra vehető, hogy az épület homlokzatát lebontják, mert nagyon rossz állapotban van és magán viseli a hetvenes évek forma- és anyagkultúráját. Azt, hogy milyen homlokzat kerül rá, akkor lehet csak megmondani, ha befejeződött ez az ötletpályázat, nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Az biztos, hogy - ha finoman fogalmazok - ennek az épületnek az esztétikai megítélése nem egyértelműen pozitív - jegyezte meg a programvezető.

Hiába lett kisebb az Országgyűlés, a profi működés miatt valamennyivel több iroda kell. Ha valaki végigsétál az Országházon, akkor a mai napig lehet olyan részeket találni, amelyekre a "barbár gányolás" kifejezést szoktam alkalmazni. Ezek az ötvenes években készültek, amikor nagyvonalú tereket elfalaztak, hogy kis irodákat alakíthassanak ki" - mondta Wachsler.

Amikor az Országház külső rekonstrukciója befejeződött és kívülről régi fényében tündököl, akkor ezt a folyamatot végig kell vinni, belülről is vissza kell állítani a történelmi hűséget és a megfelelő esztétikai állapotot. Ennek olyan feltételei is vannak, hogy bizonyos olyan szervezeti egységeknek, amelyek most bent vannak a házban, nem kell, hogy ott legyenek. A harmadik szempont pedig az az erős törekvés, hogy az országgyűlési bizottságok az Országházban tudjanak működni. Ez most nem így van, sok bizottság a képviselőházban tevékenykedik - fűzte hozzá a felújítás programvezetője.

Szólnak érvek amellett, hogy legyen egy közvetlen földalatti kapcsolat, de a Kossuth tér rekonstrukciója közben véget ért, sajnos a kísérletezés lassabban ment, mint ahogy feltételeztük, ezért ezt jól meg kell gondolni - tette hozzá Wachsler.

Még csak most kezdjük összerakni a részletes ütemtervet, a becsléseim szerint az ötletpályázat, tervezés, engedélyeztetés, tenderek időigényét is figyelembe véve ez év végére, ősz derekára lehet építési engedélyünk, és azt követően lehet a kivitelezőt kiválasztani, tehát nagyjából egy év múlva kezdődhet el a kivitelezés, aztán bő egy év alatt készülhet el, tehát valamikor 2017 nyár végén, ősszel lehet kész - emelte ki a programvezető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2015.02.25 11:37

Kísérletezés? Talán kivitelezés, nem?
Amúgy jó hír, mert az az épület tényleg egy szörnyszülött.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2015.02.25 09:23

Vajon az országházbeli, a törvénykezésben a kétharmad által bevezetett barbár gányolást mikor fejezik be?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html