A Gerbaud-házban működő, Michelin-csillaggal is rendelkező nemzetközi hírnevű Onyx 2011 után immár második alkalommal érdemelte ki az elismerést. A díjat L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke adta át.

Az év tíz legjobb étterme közé került az Onyx mellett az Arany Kaviár, a Borkonyha, a Costes, a Csalogány 26, a Fausto's, a Nobu, a Salon, a Zona, valamint egyedüli vidékiként a székesfehérvári 67 nevű étterem is.

A korábbi éveknek megfelelően két különdíjat is kiosztottak. Az Év Legprogresszívebb Konyhája elismerést a Salon étterem két séfje, Wolf András és Fekete Antónió, valamint teljes konyhai csapatuk érdemelte ki azzal, hogy az utóbbi két évben "Magyarország egyik legizgalmasabb kulináris műhelyét hozták létre".

Szintén különdíjjal - az Év Ifjú Séftehetsége címmel - jutalmazták a Mák bisztró séfjét, a 22 éves Mizsei Jánost, aki átvehette a Nespresso Professional díját. A Mák érett ízlésű, egyedi utat járó konyhát visz, ami megfelel a nagy elődöknek is, de nem jön zavarba az újdonságoktól sem - értékelte a zsűri Mizsei munkáját.

Idén első alkalommal a Magyar Konyha magazin termelői díjjal jutalmazott három magyar termelőt. A díjakat Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottsága elnöke, valamint Vinkó József, a lap főszerkesztője adta át. Díjazták Sáfrány Lászlót, a Szilvásváradon található Első Hazai Halfüstölde tulajdonosát, a Kozmadombjáról érkezett Molnár Jánost faszenes kecskesajtjáért és a Tetétlenben található Kövér-tanya gazdáját, a mangalicatenyésztő Kövér Zoltánt is.