Megvan, ki lesz a járulékcsökkentés vesztese - megbukott a 2017-es költségvetés?

A 2017-es költségvetés elfogadása óta jelentősen változtak a magyar gazdaság kilátásai, a növekedés a vártnál alacsonyabb, az infláció magasabb lehet az elfogadottnál. A kormány az elmúlt napokban olyan adó- és járulékcsökkentéseket jelentett be, amelyek több száz milliárd forintos átrendezést igényelnének a büdzsében. A költségvetés módosítását eddig hivatalosan nem tervezte a kormány.
Papp Zsolt, 2016. november 22. kedd, 07:11
Fotó: Napi.hu

Erős kihívásokkal küzd a 2017-es költségvetés, ugyanis az elmúlt napokban olyan intézkedéseket jelentett be a kormány, amelyek alapjaiban tehetik semmissé az ország jövő évi gazdálkodásáról szóló törvényt. A kormány 2015-ben döntött arról, hogy a kiszámíthatóság jegyében az évtizedeken keresztül megszokott október-decemberi költségvetési vitákat már tavasszal folytassák le.

A kormány számítása már a 2016-os költségvetéssel kapcsolatban sem jött be, hisz a 2015 tavaszán elfogadott tervezet mára köszönő viszonyban sincs a valósággal. Nem sikerült másfél-két évvel előre látni a gazdasági folyamatokat, ennek következtében a tervezett 700 milliárd forintos hiánnyal szemben jelenleg többletben van a költségvetés. Persze "kellemes" lehet a kormány számára több száz milliárdot - értelmes és kevésbé értelmes célokra - elkölteni az év utolsó havában, de nem szabad elfelejteni, hogy mindez egy 700-800 milliárd forintos tervezési hiba következménye.

Ennyi maradt az alapos és kiszámítható tervezésből

Míg az idei költségvetést az élet írta fölül, a 2017-es büdzsét maga a kormány szabja át gazdaságpolitikai irányváltásával. A "haladó hagyományok" szellemében az NGM több ezer munkaórát ráfordítva, idén február-márciusban elkészítette a 2017-es büdzsét, amelyet a Fidesz-KDNP-többségű parlament - gyakorlatilag érdemi vita és módosítás nélkül - júniusban elfogadott. A kormány idén is azzal indokolt a korai végszavazást, hogy a cégeknek így lesz idejük felkészülniük 2017-re. Ennek jegyében szintén júniusban elfogadta parlament a 2017-es adócsomagot - az elsőt.

Csak pár hónapot kellett várni, s a kormány novemberben benyújtotta a második 2017-es adócsomagot, amely 200 oldalon írta át az adószabályokat. Ám még ebben a javaslatban sem szerepelt a minimálbér 15 százalékos emelése és az ezzel összekapcsolt 4-5-6 százalékos tb-járulék (szociális hozzájárulási adó, szocho) csökkentése. Minden bizonnyal az átláthatóság jegyében 41 nappal az évkezdet előtt nem lehet tudni, hogy 27, 23, 22 vagy épp 21 százalékos munkaadói tb-járulékot kell fizetni a bérek után jövőre. A most bejelentett minimálbér-emelésnek is számos vesztese lesz, több ezer olyan kis cég, melyeket falhoz szorítanak a drasztikusan megugró bérköltségek. A járulékcsökkentésnek már kevesebb vesztese lesz: maga az állam, illetve a kiszámítható gazdaságpolitika és költségvetés.

A járulékcsökkentést régóta sürgették, de nem tervezték

A járulékcsökkentés mértéke a költségvetés szempontjából sem mindegy: a szocho egy százalékpontos csökkentése bruttó 90-100 milliárd forinttal csökkenti a költségvetés bevételeit - így 4 százalékpontos járulékcsökkentés mintegy bruttó 400 milliárdos járulékkieséssel jár. A járulékcsökkentés nettó hatása ennél kisebb, ugyanis a terhek a közszférában csökkennek, ugyanakkor a (minimál)béremelés következtében nőnek a járulékbevételek.

Ugyanez nem mondható el a váratlan társasági nyereségadó csökkentésről. Egy, nem a témába vágó uniós konferencián jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy januártól nem 10 és 19 százalék lesz a társasági adó mértéke, hanem egységesen 9 százalék. Az NGM azonnal bejelentette, hogy számítása szerint a javaslat 145 milliárd forinttal mérsékli a költségvetési bevételeket, az elfogadott 2017-es költségvetéshez képest. Vagyis csak a két tétel bruttó 550, nettó 350 milliárd forintos elmozdulással jár, ami a jövő évre tervezett GDP 0,9-1 százaléka.

A makropálya is már a múlté

Mindeközben a 2017-es költségvetés alapja, a makropálya is megkérdőjeleződött: a júniusban elfogadott büdzsét még 0,9 százalékos inflációval és 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel számolták, ehhez képest, a piaci várakozások szerint az infláció 1,5-2,3 százalékos sávban lehet, míg a gazdasági növekedés a 2,5-3 százalékos sávban várható. A 2017-es költségvetésben nem számolt jelentős minimálbér-emelés hatásait is figyelembe véve, a kormány jelenlegi várakozása szerint a növekedés a jelenlegi 2-3 százalékos nagyságrendről 3-5 százalékos tartományba emelkedhet - erről maga Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt, miután a miniszterelnök bejelentette a társasági adó tervezett csökkentését.

Makroprognózisok 2017-re (százalék)
InflációGazdasági növekedés
Kormány/költségvetési törvény0,93,1
MNB2,33
Európai Bizottság2,32,6
IMF1,92,5
GKI1,52,7
Pénzügykutató2,13
Századvég1,33,2
Kopint-Tárki1,72,7
Forrás: Napi.hu-gyűjtés

Ezen túl az NGM nem állt elő új makrogazdasági prognózissal 2017-re, de még hatásszámításokkal sem, hogy a minimálbér emelése és a 4-5-6 százalékos tb-járulékcsökkentés milyen gazdasági következményekkel járhat. Szintén nem lehet tudni, hogy a magasabb béremelés miként emeli meg az adó- és járulékbevételeket, hisz ez ügyben sem nyilatkozott a kormány - annyi sejthető, hogy az elfogadott költségvetéshez képest már most több százmilliárdos módosításokra lenne szükség.

Varga szerint a kormány által tervezett módosításokra bőven elegendő az a 200 milliárdos tartalék, amit amúgy is beterveztek a büdzsébe. Ezzel szemben viszont az Országvédelmi alapban mindössze 60 milliárd forint van, igaz még létezik egy 110 milliárd forintos "rendkívüli kormányzati intézkedések" elnevezésű tartalék, amelyből már több tízmilliárd forintra kötelezettséget vállalt a kormány az idén - vagyis az a 200 milliárdos tartalék inkább a 150-160 milliárd forinthoz közelít.

Mikor jöhet a módosítás?

A parlament a napokban is tárgyalja a 2017-es költségvetés - nem érdemi, technikai jellegű - módosítását, ebben a közbeszerzési értékhatárokon módosítanak. Vagyis a jövő évi költségvetés a parlament előtt van, így elvi lehetőség lenne érdemi módosításra - más kérdés, hogy egy pótköltségvetéssel felérő több száz milliárd forintos rapid módosítás nem a jogállami eljárás példája lenne.

Ennek ellenére az NGM az elmúlt hetekben többször is azt felelte a Napi.hu kérdésére, hogy sem a 2017-es makrogazdasági pályán, sem a költségvetésen nem kíván változtatni. Egy másik lehetséges megoldás lehet, hogy a kormány most nem nyúl a 2017-es költségvetéshez, ám a parlament tavaszi ülésszakán előkerül a javaslat - megfelelő politikai indoklással.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.11.23 08:20

@lauda: Elolvastad a cikket pufajkas, vagy csak okoskodni akarsz megint?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2016.11.23 07:58

Mikor is bukott meg a 2017.-es költségvetés ????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2016.11.22 23:35

@SzaszaG: Azt állítottad, hogy minimálbéremelés ellenére is kevesebbet kell a munkáltatónak fizetnie...ezzel felsültél még ha a pár ezer forintos járulékcsökkentést is belevesszük.
Ballibsizel miközben a minimálbéremelésre vered a melled.
Barátom nem vagy tisztában a fogalmakkal ami csöppet sem lep meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2016.11.22 17:07

Csaxólok derága "ÍKÚ"vitéz jobberiem,ezt nem az állam adja, bocsika, a munkáltató, állambácsi csak az adót vonja le. Most az fog itt-ott pár százalékponttal csökkenni. A mértékkel vigyázva, nehogy rosszul járjon. Jusson azért a focira, helikopterre...Azt amúgy érezzük, hogy mennyire siralmas, hogy minimálbér-emelés jelenti a nagy jóságot ebben az országban? Örülni kell a minimálbérnek, mint a mennyei mannának? Ez tényleg azt üzeni, hogy gazdaságilag minden a legnagyobb rendben van az országban?
2) Ha csökkennek a járulékok és a vállalati nyereségadó is, akkor az államháztartásból kieső összeg honnan fog hiányozni? Gondoljuk át: mit nem fog finanszírozni a kormány ezentúl? Mert a bevétel csökkenése együtt jár a kiadások csökkentésével is, ez világos.A költségvetés bevétele nő, hiszen az adó alapja jobban nő, mint a csökkentés. A többin rágódjanak, úgyse értik.
Ez a rögvalóság. Elhisszük, hogy a minimálbér emelésének kikényszerítésénél nagyobb szívjóságot nem várhatunk egy kormánytól. Elhisszük, hogy vívmány, ha a fidesz-kdnp kormány áldásos tevékenységének következtében immár sok százezer gyerek kap ingyen ebédet a közétkeztetésben, akár iskolai szünnapokon is.
Hogy az alapkérdés az volna, hogy miért dolgozik az ország lakosságának jó része minimálbéren (miközben állítólag munkaerőhiány van), hogy miért szorul sokszázer gyerek és szülője ingyenebédre? Kit érdekel.
Merthogy folyamatosan kvalifikált alkalmazottat igénylő munkával ellátott, nem adócsalásra kitalált-berendezkedett kis cégek képtelenek kitermelni a diplomás minimálbért, akkorák a vállalkozói terhek ! (-5% most a semminél több, de a kicsiknél közel van a semmihez)
Mindenki nyugodjon le! A munkavállaló + 5.500.-Ft-tal, a munkáltató + 15.000.-Ft-tal több járulékot fizet, mint 2016-ban. Szürkülni, feketedni fogunk.
viszont az adó és járulékcsökkentésnél meg képződik plusz Az államnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2016.11.22 16:34

@Warlock:
Egyébként nekem nagyon tetszik, hogy van pofád másokat trollozni...:DDD

Érdekel, hogy miket hordtál össze magadról? Gondolom, nagyon...:D

1. Évekig figyelted a fórumot, mielőtt regisztráltál.
2. Nem vagy te "lexikon", nem az a dolgod, hogy bármihez érts.
3. A te küldetésed a "trollok irtása" (! :DD)
4. Nem kell neked tanulnod semmit, mert így is tudod, mi az igazság...

Ehhez még vegyük hozzá: hogy ki sem lehet provokálni, hogy a tárggyal, ne pedig mások véleményével foglalkozz. Meg azt, hogy lelkesen hazudozol magadról.

Azért javíts ki, ha valamit félreértettem volna.
Aztán lépj egyet hátra, és nézd meg, milyen képet festesz magadról... :DDD

Drága cserépedényem! Hát te még trollnak is hülye vagy... :DDD de másokat lelkesen trollozol... :DD
(azért nincs harag, ugye? :D)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html