Megkongatták a vészharangot a méhészek

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.
Tóth László Levente, 2020. január 16. csütörtök, 17:35
Fotó: Pixabay

A tíz európai országból származó, főként méhészek által alapított szervezet célja az, hogy a méhek és a méhészetek fennmaradjanak. A januári tüntetések is erre hívják föl a figyelmet - tudtuk meg az egyesülettől, amelyről részletesen a www.eubee.eu honlapon találhatók információk:

A mézfogyasztók és a méhészek közös érdeke, és végső soron össztársadalmi ügy, hogy a méhek elvégezhessék dolgukat természetben. Ennek hiánya súlyos környezeti és gazdasági károkhoz vezet. A méhészkedés ugyanis egy olyan tevékenység, ami nem terheli az ökoszisztémát, hanem nagyon nagy mértékben annak a fenntartásához járul hozzá - tudatta az egyesület.

Minden olyan növény és állat, ami támaszkodik a rovarok jelenlétére, veszélybe került a természetes rovarflóra összeomlása miatt - hangsúlyozta az egyesület. Hozzátették: a természet egyensúlyát ezen a területen a mézelő méhek tartják fenn, a méhészetek körülményei azonban folyamatosan romlanak.

Az egyre nehezebb helyzet oka egyrészt az, hogy a multinacionális vállalatok egyre több, a méhek számára gyilkos vegyszert használnak az agráriumban, másrészt Európát elöntötte a leginkább kínai laboratóriumokból származó, olcsó cukros hamisítvány, ami mégis méz gyanánt kerül az emberekhez. Márpedig, ha folyamatosan új méhcsaládokat kell telepíteni, illetve a fogyasztók hamisítványt vásárolnak valódi méz helyett, akkor a méhészek biztosan tönkre fognak menni, ha pedig megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket - hangsúlyozták a méhészek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.01.17 14:59

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.01.17 12:34

@znojmo:
"Ha egy szem méh sem lenne semmivel sem teremne kevesebb gyümölcs"

Te elmebeteg, megártott neked a sok vasrács!
:D

Pár éve hirtelen tavaszodott ki, egyszerre virágzott a kökény, a barack, az alma és a körte, 1 hétre rá meg az akác.
Egyes fákon (gondolom az illatosabbakon) voltak méhek, a többin meg alig. Na ezeken a fákon egy szem termés se lett.
Látod te elmebeteg mocsok, belevartyogsz mindenbe a ketrecedből...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.01.17 12:11

@Darabont1453:
30 évvel ezelőtt sokkal de sokkal durvább növényvédőszerek voltak, ma ezek már elfelejtődtek. Azt hiszem a betegségek a tartási körülmények is ludasak a pusztulásban.
Ha egy szem méh sem lenne semmivel sem teremne kevesebb gyümölcs, de nyilván méh volt és lesz. Verseny van könyörgök a piac globális.
Nem tudom miért annyira egészséges a méz, de egy az biztos, ettől rothadnak feketednek legjobban az emberek fogai! Lásd mézes cumi!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.01.17 10:56

Legyünk egy kicsit megértőbbek. Ebben az országban mindenféle faszságra jutnak 100 és 100 milliárdok támogatásként. Focira és a többi teljesen felesleges baromságra, ami nem termel semmit csak a pénzt viszi, ráadásul még sikerek sincsenek. Sőt olyan gálánsak vagyunk, hogy a szerb, román, szlovák és szlovén futballba is beszálltunk....

Ha a méhészek támogatását fikázzuk, akkor ezt a tejtermelők, és mindenféle növénytermesztő és állattenyésztő szektorra is mondhatjuk, de ne mondjuk, mert az élelmiszer termelés minden állam szempontjából létszükséglet. A méhészkedés fontosságában a méztermelés csak egy rész, nem is a legnagyobb rész. A beporzás amit végeznek alapvető a gyümölcs és növénytermesztés szempontjából. Senki nem mondja, hogy csak a méhek csinálják, de nélkülük azért ez elképzelhetetlen mértékben csökkenne.

Sajnos a magyar ember kevés mézet fogyaszt ezért úgy gondolják sokan, hogy ez az ágazat nem fontos és nem vesszük figyelembe, hogy ezek a szorgalmas kis lények mennyi hasznot hoznak az emberiségnek. A mezőgazdaságban használt növényvédő szerek kicsinálják őket, és nem csak őket....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.01.16 22:28

Amíg nem léteztek méhészek, addig is volt termés a Föld9n. Sok szakma megszűnt, értük se tüntetett senki.
Egyébként a kormány megszünteti a méhészképzést.
--------------
És egy kis adalék a méhészek rikácsolásához:
"Megdöbbentő számok: mézben Magyarország az első
agrarszektor.hu 2019. május 20., hétfő 11:35
Magyarország exportálja a legtöbb mézet az Európai Unión belül a különböző tagállamokba, 2018-ban ugyanis az unión belüli export 14 százaléka innen származott.
Ahogy az a fenti táblázatból is látszik, 2012 óta évről évre folyamatosan nő a méhcsaládok száma Magyarországon. A 2011-es 729 ezer darabos állomány ugyan 678 ezerre csökkent 2012-ben, azóta azonban ez a szám 867 ezerre nőtt 2018-ra."
https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/megdobbento-szamok-mezben-magyarorszag-az-elso.14307.html
--------
A magyar méhágazat ebben az évben külön figyelmet kap, 2019 a beporzók éve.
A támogatásra 2019-ben az Agrárminisztérium 600 millió forintot különített el,
https://agroforum.hu/agrarhirek/agrartamogatasok/uj-tamogatast-vehetnek-igenyelhetneka-meheszek/
-----
2., A nemzeti méhészeti program részeként 2020-tól 25 százalékkal több támogatást kapnak a méhészek - mondta Nagy István agrárminiszter vasárnap Gödöllőn.
https://www.agrarszektor.hu/allat/jo-hir-a-magyar-meheszeknek-2020-tol-25-szazalekkal-tobb-tamogatas-uti-a-markukat.17897.html
-----
Élni tudni kell... Mások zsebéből meg tuti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html