Havi 400 ezer fixszel, a pályakezdő könnyen viccel

Egyre jobban megéri mérnöknek menni. Az utóbbi öt esztendőben szinte megduplázódtak a fizetések többek között a gépészmérnökök, a villamosmérnökök, illetve a mechatronikai mérnökök körében.
Domokos László, 2019. október 10. csütörtök, 12:25
Fotó: Getty Images

Utóbbiak esetében ez számszerűen azt jelenti, hogy amíg a 2009-ben a BSc-n végzett fiatal mechatronikai mérnökök 2012-ben átlagosan 337 ezer forintos havi bruttó átlagjövedelemmel rendelkeztek, addig tavalyelőtt már mintegy 700 ezer forintra emelkedett az összeg, amelyet havi szinten munkájuk ellenértékeként kaptak - közölte az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva.

A műszaki szakmákban elérhető jövedelmek már szorosan követik az it területen dolgozókét. Az előbbieknél ugyanis már mintegy bruttó 400 ezer forint a havi átlagjövedelem, míg az utóbbiaknál bruttó 400 és 500 ezer forint között lehet keresni.

Hasonló jövedelememelkedés nem volt jellemző más szektorokban az elmúlt esztendőkben. Az egészségügyi, agrár, társadalom- és bölcsészettudományi végzettségű fiatalok esetében a kezdő átlagjövedelmek bruttó 300 ezer forint alatt maradtak. A sport, művészet területén, illetve pedagógusként elhelyezkedő frissdiplomások átlagjövedelme pedig nagyjából a bruttó 250 ezer forintos fizetési sávban bebetonozódott.

Naponta érezzük, látjuk, hogy óriási az érdeklődés a high-tech iparágakat képviselő nyugati cégek részéről a magyarországi befektetések iránt. Viszont hiába csábítottunk be tudásalapú multinacionális vállalatokat, amelyek egyre éhesebbek a jól képzett helyi mérnöki munkaerőre, ha nem tudjuk folyamatosan biztosítani a mérnökképzés személyi és infrastrukturális oldalait - állapította meg Ábrahám László, az EJMSZ elnöke. Ettől az évtől a szervezet tevékenységének fókuszába került a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) pedagógusok fejlesztése, támogatása is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2019.10.11 09:03

@Mekelekke: kalapom-pom-pom, kalapom-pom-pom!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.10.10 23:05

Még néhány évtized év és az is ki fog derülni, hogy egy szakmájához valóban jól értő szakmunkás sokkal többet ér, mint egy szakmájához totálisan hülye, viszont három diplomás nagyképű barom. Csakhogy addigra már az összes valamirevaló magyar szakmunkás külföldön fog dolgozni ötszörös pénzért. és a vízvezeték szerelést kénytelenek leszünk a három millió média szakos diplomás bölcsésszel csináltatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html