Mi van ha elcsúszik az áprilisi havon? Az ügyvéd válaszol

Országszerte hatalmas pelyhekben hull a hó. A jogszabályok szerint minden lehetséges eszközzel, mindent meg kell tenni azért, hogy havazás vagy ónos eső esetén letakarítsák a járdákat és a buszmegállókat - mondta az InfoRádiónak a Gyurkovics Sándor, ügyvéd, a Közlekedéstudományi Egyesület tiszteletbeli elnöke.
Szász Péter, 2017. április 19. szerda, 09:46
Fotó: Stocksnap

A jogszabály szerint a közlekedést lebonyolító cégnek az utasok biztonságos utazását biztosítania kell, ennek fogalmába a jármű közlekedésén túl a megállóhelyek közlekedésre alkalmassága is beletartozik, ezeket a cégnek meg kell oldania.

A jogszabály azonban erre vonatkozóan határidőket nem ír elő, ahogy arra sem, hogy egy ház tulajdonosainak mikorra kell megtisztítania a járdát - mondta Gyurkovics a portálnak.

Felelősség azonban van, ami prompt. Ez alól úgy mentesülhet a háztulajdonos és a közlekedési vállalat, ha az időjárás és a külső körülmények között képtelen volt ezt megoldani.

A szabály úgy szól, hogy minden lehetséges eszközzel, mindent meg kell tenni a tisztítás érdekében, ezt kontrázni csak az időjárás speciális jellege tudja

- fogalmazott az ügyvéd.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a síkos járdát, megállót napokig úgy kell hagyni, elvileg haladéktalanul intézkedni kell.

HOZZÁSZÓLÁSOK