Mi vár a forintra, a magyar gazdaságra? - Itt a friss prognózis

A korábban vártnál kisebb visszaesés lehet a magyar gazdaságban 2016-ban a Kopint-Tárki legújabb prognózisa szerint. Az idei GDP növekedés elérheti a 3,2 százalékot, jövőre pedig csak 2,4 százalékra esik vissza. Az infláció normalizálódik: az árak idén fél jövőre már 2,6 százalékkal emelkedhetnek. A kamatok ugyanakkor nem változnak, így reálértéken csökkennek.
Papp Zsolt, 2015. július 8. szerda, 11:59
Fotó: Napi.hu

Az első félévben folytatódott a magyar gazdaság növekedése. A GDP 3,5 százalékos emelkedése jócskán meghaladta az 1,4 százalékos uniós átlagot, ugyanakkor az új uniós tagállamokkal összevetve már nem mondható kiugrónak, amely átlag 3,2 százalék volt. A visegrádi országokkal szemben a korábbi évtizedben felhalmozott növekedési hátrány továbbra is fennáll. Az első negyedben a GDP termelési oldala kiegyensúlyozott maradt - ebből csak a mezőgazdaság csökkenése lóg ki.

Az eddig beérkezett információk alapján nem változtattak a Kopint-Tárki kutatói az idei növekedési kilátásokon: a magyar gazdaság 2015-ban várhatóan 3,2 százalékkal növekszik - mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. igazgatója. A 2016-os lassulás viszont kisebb lehet, az eddigi 2,2 százalékkal szemben most már 2,4 százalékra teszik a jövő évi várható növekedést. Az infláció lassan újra emelkedő pályára áll, a mértéke normalizálódik: a tavalyi -0,2 százalék után idén már fél százalékkal nőnek éves átlagban az árak, jövőre pedig már 2,6 százalékot várnak az elemzők. A cég idén eddig nulla, 2016-ra pedig 2,3 százalékos inflációt jósolt. Palócz Éva hangsúlyozta, hogy az infláció ilyen mértékű növekedése kifejezetten előnyös a magyar gazdaság számára.

A magyar gazdaság köszöni jól van

A magyar gazdaság globális képe nem változott, az idén várt 3,2 százalék a második legjobb lesz a régióban, Lengyelország után. A magyar növekedést a magánfogyasztás húzza - köszönhetően a növekvő jövedelmeknek. Kedvezőtlen momentum, a beruházások csökkenése, idén mindössze egy százalékos beruházásnövekedést vár a Kopint-Tárki. A vállalati beruházások stagnálnak, viszont állami beruházások visszaesnek az átmenetileg elapadó uniós pénzek következtében.

A csökkenő beruházások miatt az import is visszaesik, így a nettó export is növeli a gazdasági teljesítményt. Az export az idén 8,5, 2016-ban 7 százalékkal növekedhet. Az import az idei 8 százalékról 6,7 százalékra lassulhat 2016-ban.

Ingadozik az ipari termelés

Élénkül az eurózóna gazdasága, csak ne lenne Görögország
Az első negyedévben a vártnál gyengébben teljesített a világgazdaság. A kínai gazdaság növekedése lassul, az USA gazdaság sem élénkül, az orosz válság tovább folytatódik. Így meglepő módon az eurózóna az, ahol a növekedés gyorsabb lesz a vártnál, ez az ami igazán fontos a magyar gazdaság számára - mondta Nagy Katalin a Kopint-Tárki kutatója.
Inflációs nyomás nem alakul ki a világgazdaságban a jegybankok többsége fenntartja az expanzív monetáris politikát.
Az ECB erőteljes expanzív monetáris politikájának első gyümölcsei most talán beértek - élénkül a növekedés. Az eurózóna krízisországaiban megindult a növekedés, a zóna teljes átlagban idén 1,6 százalékkal, jövőre 1,8 százalékkal emelkedhet. Görögország gazdasági súlya nem olyan nagy, hogy az eurózóna növekedést érdemben befolyásolná. A deflációs félelmek mérséklődtek az év eleje óta, a maginfláció és a fogyasztói árak csökkenése is megáll. Így az eurózóna növekedése idén támaszkodhat a belső kereslet és a fogyasztás növekedésére, de a gyengülő export is a növekedést segíti. Így összességében nem rosszak az eurózóna kilátásai, ám a nagy kérdés, hogy miként alakul a gazdasági helyzet Görögországban.

A termelési oldalon nagy az ingadozás az ipari termelésben, amely idén 6,9 jövőre 5,2 százalékkal nőhet. Az előrejelzéssel az a gond, hogy ha egy-egy gépsor leáll egy nagyobb magyarországi autógyárban, az azonnal visszaveti az ipari termelés növekedést. Folytatódik a foglalkoztatás növekedése, idén 2,8 százalékkal, jövőre is 1,4 százalékkal. Ezzel párhuzamosan nőnek a jövedelmek, a nettó reálkeresetek 2,8, illetve 2,6 százalékkal emelkedhetnek idén és jövőre. A lakosság még kivár, a fogyasztás nem nő ilyen mértékben, de az év hátralévő részében élénkülhet a lakossági kereslet. Így idén a magánfogyasztás 3 százalékkal, jövőre 2,8 százalékkal bővülhet.

Stabil államháztartás, csökkenő államadósság

Az államháztartás hiánya idén és jövőre is a GDP 2,4 százaléka lehet, ami bőven a maastrichti három százalék alatt van, ám ilyen gazdasági növekedés mellett nem kiemelkedő teljesítmény. A magyar állampapír-piaci hozamok ütemesen csökkennek: a rövid oldalon egy százalék körüli hozamszint alakult ki a jegybank kamatcsökkentéseinek köszönhetően. Ez a kamatszint mind nemzetközi, mind történelmi összehasonlításban rendkívül alacsony. A hosszabb - tíz éves hozamok - három százalék fölött alakulhatnak, ugyanis a készül monetáris szigorítások a hozamfelárak növekedését hozzák magukkal.

Az államadósság is csökkenő pályára állt - köszönhetően a gazdaság növekedésének: a Kopint-Tárki kutatói szerint a GDP arányos mutató a a tavalyi 76,9 százalékról az idén 75, 2016-ra pedig 74 százalékra mérséklődhet.

A hitelezésben sajátos helyzet alakult ki: hasonlóan az államháztartáshoz a hitelpiac is stabilitás jegyeit mutatja, ugyanakkor a kereslet a vállalatok részéról meglehetősen szerény a kamatcsökkenés ellenére. A hitelezési feltételek is inkább enyhülnek, mint szigorodnak. A lakossági hitelpiacon ma hat százalék körül lehet lakáscélú hitelt felvenni, kihelyezések havi 20-25 milliárdos szinten stabilizálódnak - ami messze elmarad a 2000-es évek elejétől.

Az árfolyamokban éves átlagban és a mostani szintekhez képest is (enyhe) erősödést várnak az elemzők: a véleményük szerint éves átlagban idén 307, jövőre pedig 302 forintot érhet az euró.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hammurabbi, 2015.07.12 23:18

@hunorti: Aki hülye...innen ismert.....
"Megfeledkezett" rólunk a Moody's"
http://mfor.hu/forum/topik/80613.html?action=modMessage&target=14067
A címmel probléma van.
Hazudnak:""Megfeledkezett" rólunk a Moody's"

Felülvizsgálta csak az eredménye nem nem változott és nem az adósságot vizsgálta, hanem az államot ami ezeket az adósságokat kezeli. És az alapján dönti el hogy jó adósnak tekinthető vagy sem. Így értelemszerűen a spekulatív adósságnak sincs túl sok értelme.
Én is spekulatívnak minősítem ezt a zombihadsereget akik a gazdasági vezetést képviselik.
Semmit nem tettek a fenntartható fejlődés ügyében, bár az tény, hogy sokat tettek a fent (nem) tartható adóztatás, ügyében. Azt mondták, hogy a Ft már nem sérülékeny, és mi történt? A görög csőd hírére azonnal 4-5 Ft-ot gyengült a nemzeti valutánk az EUR-hoz képest.
"Nem változtatott Magyarország minősítésén a Moody's.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője kifejtette: a háttérben az államadósság magas szintje mellett az áll, hogy a gazdasági növekedés fenntarthatóságát kétségesnek tartják a szakértők. Szintén hozzájárulhatott a lépéshez, hogy jelentős a vállalati különadóra támaszkodó állami bevétel, amely versenyképességi szempontból kedvezőtlen."
http://privatbankar.hu/makro/m...

Már említettem volt a jogbizonytalanságot, mint számításba vehető, veendő tényezőt.
A "válságadók", szektorális adók, vállalatokra kivetett különadók hatását nem lehet figyelmen kívül hagyni.
És persze a róluk való folytonos hazudozást (határidők tekintetében.

http://privatbankar.hu/makro/mindenki-csalodott-miert-dontott-igy-a-moodys-283490
Mitől minősítenének fel? Magyarország egy banánköztársaság, ahol ahhoz, hogy reálnövekedés legyen, legalább másfél-2 százalékkal nagyobb növekedést kéne produkálni, mint a nyugatnak. Az amit felmutat az ország, az lószar, ráadásul 90%-ban az EUs forrásokból, 10%-ban a lopásból tevődik össze, de nem valódi, organikus termelésből és beruházásból. Ki az a hülye aki felminősít egy országot akkor, amikor ha azt levágják az EU köldökzsinórjáról, azonnal fizetésképtelenné válna? No meg attól, hogy a hülye magyar elhiszi, hogy Magyarország jobban teljesít, még akkor is, ha kevesebb jut kajára, nyaralni, rezsire (igen, rezsicsökkentés ide vagy oda), meg ruhára, kívülállóknak még nem kell ugyanezt elhinniük. Így sem minősítettek le tovább, amikor "negatív növekedés is növekedés" volt, pedig hát megtehették volna, akár ugyanezzel az üzenettel (csak a megnyugtatás végett). Bóvli országnak bóvli minősítés jár.
De nem az a legnagyobb poén, ahogyan a nagy keleti nyitásos, Putyinnak csontig benyaló, Nyugat és EU-ellenes szekta, akik mindennek lehordták a hitelminősítőket (na ez utóbbinak még volt is alapja), most úgy várják tőlük a felminősítést, mint Spongya Bob a télapót. Az igazán vérciki az az, hogy félreértik, amit a hitelminősítők mondanak.

Valójában azért nem javítanak az adóskockázati besorolásunkon, mert Mo.-on meglehetősen rosszak a növekedési kilátások. Azok meg, többek között, azért olyan nagyon rosszak, mert a bankadót körüllengő abszurditások és az átláthatatlanság miatt a bankok nem szívesen hiteleznek. Ez komoly probléma. A hitelminősítők megüzenték, hogy a bankadó ügyének rendezése jelentősen javíthatna a növekedési kilátásokon és akkor esély nyílna a felminősítésre.

A Matolcsy-Orbán-Varga közgazdasági zseniki baráti köre pedig a következőképpen dekódolta az üzenetet: a hitelminősítők zsarolják az országot, hogy Magyarországon vezessék ki a bankadót.

Na és most akkor képzeljük el, hogy miközben Vityáék úgy tartják, hogy a hitelminősítők zsarolják őket, aközben meg ú
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hammurabbi, 2015.07.12 23:13

@isabella: LIBUSKA!Ilyen a FideSS amikor éppen erkölcsről prédikál


?Az RTL Csoport megalapozatlan, a valóságtól messze elrugaszkodott kijelentésekre ragadtatta magát, hogy rossz színben tüntesse fel a magyar kormányt, és elriassza a magyarországi befektetőket.?

Közlemény.

Megdöbbenve tapasztaljuk, hogy egy nemzetközi vállalat, amely a magyar reklámpiac negyven százalékát birtokolja, fiktív veszteségekre hivatkozva éveken keresztül messze a törvényes mérték alatt fizet adót, megengedi magának, hogy megkérdőjelezze a magyar kormány jóhiszeműségét.

Azt azért nem kunszt megkérdőjelezni, mert olyan neki nincs. Cserébe meg folyton megdöbben azon, amit tapasztal. L.Simon Lászlót szembesítették azzal, hogy az a legkevesebb, hogy hazudik. Az RTL bizonyította, hogy mikor és mennyi adót is fizetett ? az elmúlt évben pl. 8,9 milliárd forintot ? ettől L. Simon még csak el sem pirult. Ráadásul ? mint a főcímben található grafikon is bizonyítja ? minisztériumi szinten is hazudnak. A reklámpiac több, mint 40%át a TV és a nyomtatott sajtó birtokolja. Na, és kinek a kezében van a két médiaterület 90%-a? Stimmel. Orbánékéban. Van még kérdés?

Minden választott kormány feladata, hogy a becsületes adófizetők érdekében valamennyi szereplőre, még a legnagyobbakra is kiterjessze a közteherviselést és betartassa a Parlament által szentesített adótörvényekben foglaltakat.

Hát, biztosan így van. Mindössze csak a lista hosszú, amin a kivételezettek vannak. Utolsó ilyen közteherviselő Andy Vajna volt.

Javasoljuk az RTL Csoport vezetőinek, vizsgálják meg, hogy a magyar gazdaság egyik legfontosabb és legprofitábilisabb szereplőjeként ? a tisztességgel adózó gazdasági szereplők többségével ellentétben ? miért nem járulnak hozzá profitjukkal arányosan az ország működéséhez?

Az ilyesmi, persze, azokból a mérlegbeszámolókból kutatható ki, amiben az adózott eredmény és egyéb információk is benne vannak. Persze, ha Vargáék nem értenek a mérlegek elemzéséhez, az más. Ha évek óta a törvényes mérték alatt fizet adót, akkor nem szövegelni kell, hanem az adóhatóságnak hathatósan intézkedni. Ha az RTL a hatályos törvények ellenére kevesebb adót fizetett akkor kíváncsian várom a magyar kormány vizsgálatát, illetve annak eredményét biztosan tükröző bírósági döntést. Ha pedig a hatályos törvények szerint fizetett adót akkor kár ezeket a szövegeket megengedni, ez csak félrevezetésnek, szemfényvesztésnek jó. Ráadásul egy cég profitérdeket akar érvényesíteni? Ez már-már kapitalizmus, elvtársak, valamit tenni kell!

Milyen jogon gondolja normálisnak egy nemzetközi társaság, hogy miközben a világ más országaiban ?good corporate citizen-ként?, felelős vállalati magatartást képvisel, addig ugyanezt nem kívánja Magyarországon gyakorolni?

Ha szabad javasolnom ezt a számonkérést talán terjessze ki a Simicska, vagy Mészáros, vagy Széles által birtokolt vállalatbirodalmakra is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.07.09 21:04

Miután én is megtudtam, hogy az RTL csoportnak mennyi az éves adózott eredménye, egy kicsit elcsodálkoztam. És még a német politikusok is közbe avatkoztak a dolgok menetébe. Ennyit Európáról, és a gazdag országairól. A Jóisten legyen kegyes a szegényeibbhez, mert, hogy ők nem lesznek, a görögöket elnézve, annyi bizonyos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.07.09 20:08

Hosszú távon katasztrófa! A német befektetők vannak a legkevésbé veszélyben, egy erős Németországgal a hátuk mögött, lásd RTL csoport és a reklámadó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.07.09 18:55

@lauda: A jelenlegieknél az a különbség,hogy szervezetten hazudnak mindenki mindíg ugyanazt.
Biztosan nem tudod miről lehet megismerni mikor hazudik ORBÁN, :: elárulom, akkor amikor mozog a szája. Egy pár fontos hazugság :: 2009 őszén ""VISSZATÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ "" 2010 év vége """ BEVEZETJÜK A NYUGDÍJ EGYÉNI SZÁMLA NYILVÁNTARTÁST "". HETENTE-NAPONTA hazudozza ., CSÖKKENT AZ ADÓSSÁG .. a 2010-es kormányváltáskori 19 933 milliárdos adósság 2015 junius végén 25 141 millárd ft plusz a MANYUP hatás 2 108 milliárdja.
Tipped meg mikor ismeri be a szervezett NÉP HÜLYÍTÉST.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html