A politikus a DK nevében üdvözölte, hogy nyolc hónap után megkezdődnek a tárgyalások az Orbán-kormány és a IMF/EU delegáció között. Ugyanakkor kijelentette: a sajtóban megjelent információk alapján, az a "furcsa", "paradox" kép alakult ki bennük, hogy ezeken a tárgyalásokon valójában az EU és az IMF delegációja fogja képviselni Magyarország, a magyar társadalom érdekeit, míg az Orbán-kormány csak önmaga és az "általa preferált szűk, tehetős, aktív, jól kereső réteg érdekeit képviseli".

Bauer Tamás ezt azzal indokolta, hogy míg az EU-IMF delegációja átlátható költségvetést, a gazdasági növekedést leállító különadók kivezetését, méltányosabb jövedelemadózást, a kormány által kiválasztott cégek monopolhelyzetét erősítő plázastop megszüntetését és az igazságszolgáltatás függetlenségét szorgalmazza, addig az Orbán-kormány "trükközik" a költségvetéssel, megadóztatja az államkincstárt és a jegybankot, ragaszkodik a különadókhoz, a plázastophoz és a magyar társadalmat kettészakító egykulcsos adóhoz.

Az ellenzéki politikus közölte: a DK azt kívánja, hogy a tárgyalások eredményre vezessenek és a magyar társadalom egészének érdekeit jutassák érvényre.

A kormány - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőjének tájékoztatása alapján - korábban azt közölte: a jegybanktörvény módosításának elfogadása után megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások az IMF-fel és az Európai Unióval. A törvénymódosítást július 6-án fogadta el az Országgyűlés. Orbán Viktor miniszterelnök aznap úgy fogalmazott: a törvénymódosítás elfogadása után "bármikor beeshetnek" az IMF képviselői a hivatalos tárgyalások megkezdésére.