Mikor jön vissza a forróság?

Magyarországon szerdán is alapvetően sok napsütésre lehet számítani, amelyet változó mennyiségű gomolyfelhőzet zavar - adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
MTI, 2016. július 19. kedd, 16:31
Fotó: Napi.hu

Ezekből a Dunától keletre lesz a több, ott hosszabb időszakokra is összeállhat a felhőzet. Kedden délután, este főként az Északi-középhegységben és az Alföldön, illetve a Nyugat-Dunántúlon lehet elszórtan, szerdán napközben helyenként záporeső. Egy-egy zivatar sem kizárt. Éjszakára csökken a felhőzet, de keleten helyenként továbbra is felhős marad az ég, és ott kevés helyen továbbra is előfordulhat csapadék. Az északias szél a nappali órákban időnként megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 23, 28 fok között valószínű.

Ez az időjárási helyzet Európában:

A Kelet-európai-síkság felett több ezer kilométer hosszan frontrendszer hullámzik, amely sokfelé okoz borult, esős időt. A frontzóna két oldala között éles a hőmérsékleti kontraszt: tőle keletre általában 29, 35 Celsius-fokot mérnek, de a Volga alsó szakaszán a 38, 40 fok sem ritka, de még a Barrents-tenger partvidékén is 26, 28 fokot mutatnak délután a hőmérők.

E fronttól nyugatra már északi az áramlás, hűvös légtömeg alakítja az időjárást, és csak kevéssel 20 fok felett alakul a csúcshőmérséklet. Kontinensünk legnagyobb részén ugyanakkor anticiklon terül el, amelynek középpontja az Alpok és Németország felett van. Emiatt Nyugat- és Dél-Európában napos az idő, csak a magasnyomás keleti peremén - Lengyelországban, illetve a Kárpát-medence tágabb környezetében - több a felhő, és inkább errefelé alakulnak ki elszórtan záporok, néhol - nagyobb számban a hegyek felett - zivatarok.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 24 és 32, az Ibériai-félszigeten és Dél-Franciaországban 35 és 40 fok között alakul. A mediterrán térségben csak a magasabban fekvő helyeken, illetve a tengerpartokon van ennél pár fokkal hűvösebb. Szerda estig nem lesz lényeges változás a Kárpát-medence időjárásában, folytatódik a napos idő, helyenként felhősebb periódusokkal és záporokkal - írta az OMSZ.

HOZZÁSZÓLÁSOK