Milyen drágulásra számíthatunk? - Így látja az MNB

Májusban döntően a volatilisebb, költségváltozásokra érzékenyebb élelmiszer- és energiaárak hatottak az áremelkedés irányába - állapította meg a májusi inflációs adatokat értékelve csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Szász Péter, 2017. június 8. csütörtök, 20:00
Fotó: Napi.hu

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön publikált jelentése szerint a fogyasztói árak májusban átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, áprilishoz viszonyítva 0,2 százalékkal emelkedtek. Január-májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal nőttek. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció májusban 2,1 százalék volt az áprilisi 1,9 százalék után.

A jegybank által számított maginfláció májusban 2,1 százalék, míg az indirekt adóktól - áfa, jövedéki adó - szűrt maginfláció 2 százalék volt. Az előző hónaphoz képest az infláció 0,1 százalékponttal csökkent, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal emelkedett.

Az infláció csökkenését főként az üzemanyagok árindexének - részben bázishatások miatti - mérséklődése, míg a maginfláció emelkedését a dohány termékkör árának főként jövedéki adó miatti emelkedése magyarázza.

A jegybank által vizsgált keresletérzékeny és ritkán változó árú termékek és szolgáltatások éves inflációja nem mutatott érdemi elmozdulást az előző hónaphoz képest, továbbra is az 1,5-2 százalékos sávban van, döntően a volatilisebb, költségváltozásokra érzékenyebb élelmiszer- és energiaárak hatottak az áremelkedés irányába.

Az iparcikkek szezonálisan igazított árszintje lényegében nem változott áprilishoz képest, árazásukat a mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakítja.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek, ami megfelel a korábbi évek havi árváltozásának.

A feldolgozott élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai áprilishoz képest emelkedtek, elsősorban a tej árának emelkedése miatt.

A lakosság inflációs várakozásai az elmúlt időszakban az inflációs alapfolyamatokkal összhangban továbbra is mérsékelt szinten alakulnak a MNB elemzése szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK