"Mindenki őrjöng" - több adózási határidő jár le (frissítve)

Több könyvelő is arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy hiába jár le több adózási határidő is hétfőn, reggel óta nem működik az Ügyfélkapu-rendszer, így nem tudják benyújtani a szükséges dokumentumokat. Később a NAV közölte, hogy az eljárása során figyelembe veszi, amennyiben az ügyfelek önhibájukon kívül esnek késedelembe.
Dzindzisz Sztefan, 2017. február 20. hétfő, 13:50
Fotó: Stockfresh

Egész nap próbálkozunk, volt, aki a beteg gyerekét hagyta otthon, hogy dolgozni tudjon, ám egyelőre egyetlen anyagot sem sikerült a NAV-nak benyújtani - panaszolta egy neve elhallgatását kérő könyvelő.

Az összes bevallás készen van, ám nem tudom beküldeni, mivel a rendszer minden alkalommal súlyos hibát jelez. Mindenki őrjöng - mondta a könyvelő. Egy másik kollégája hasonló problémákról számolt be a Napi.hu-nak, ám neki valamivel nagyobb szerencséje volt: ötödik-hatodik próbálkozásra már néha sikerült feltöltenie a szükséges dokumentumokat. (A NAV nemrég jelentette be, hogy interneten keresztül bankkártyával is kiegyenlíthető lesz az adótartozás.)

A probléma, hogy február 20-án, hétfőn több adózási határidő is lejár, így például a cégek, egyéni vállalkozásoknak ma kell leadniuk a havi áfabevallásukat.

És ami még nagyobb probléma: 27-én, azaz jövő hét hétfőn jön az igazi dömping: ekkor jár le ugyanis többek közt az egyéni vállalkozók, a katások és az evások éves bevallásának beadási határideje is.

Az ugyfelkapu.magyarorszag.hu-n egyelőre nem sok információ tudható meg a mai akadozásról, mindössze annyit írtak, hogy "az Ügyfélkapu és a kapcsolódó szolgáltatások (ügyfélkapus belépés, dokumentumküldés, dokumentumfogadás, azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés) kapcsán átmenetileg fennakadások tapasztalhatóak. Kollégáink dolgoznak a hiba elhárításán. A probléma megoldásáig szíves elnézésüket és türelmüket kérjük!"

Egyúttal arról is tájékoztatnak, hogy 22-én és 23-án karbantartás miatt ideiglenesen nem lesznek elérhetőek a szolgáltatások.

Márpedig a rendszer általában a karbantartás után szokott megakadni, ilyenkor jönnek az úgymond átmeneti fennakadások

- kommentált egy könyvelő, aki már előre fél a 27-ei dömpingtől. "Mi lesz azzal, aki ma, vagy akár a jövő héten a rendszer hibái miatt lemarad?" - tette fel a kérdést a szakember. A könyvelőknek azért okoz a leállás különösen nagy aggodalmat, mert bevallás késedelme esetén a NAV mulasztási bírságot szabhat ki, ami a magánszemélyeknél elérheti a 200, míg a vállalkozásoknál akár az 500 ezer forintot is.

A helyzet tisztázása érdekében megkerestük a NAV-ot is, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Update:

A NAV honlapján az alábbi tájékoztatás jelent meg:

Az Ügyfélkapun átmenetileg tapasztalható fennakadás a NAV informatikai rendszerétől független, az nem a NAV rendszerének meghibásodása miatt áll fenn. Nem számít bele a határidőbe az a nap - a 451/2016. (XII. 19.) számú Kormányrendelet alapján - amelyen legalább 4 órán át tartó üzemzavar akadályozta az elektronikus ügyintézést. A NAV az eljárása során figyelembe veszi, amennyiben az ügyfelek önhibájukon kívül esnek késedelembe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fairconto, 2017.02.20 22:17

A NAV nem fog senkit se bírságolni a mai esedékességű bevallások miatt. A cikk fejléce így hamis.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.02.20 22:07

Ma a nejem azzal jött haza enyhén feldúltan hogy ilyen még sosem történt. Már kezdtem megijedni mi az az ilyen ? Aztán hamar kiderült hogy nem megy az ügyfélkapu és nem tudta a céges motyót beküldeni. Telefonba eljátszották neki a mi nem vettünk észre semmit és a más nem is panaszkodott stb kötelező rizsákat de igazolást adni hogy tényleg nem megy a rendszer nem akartak. Így írt egy levelet nekik aztán ott hagyott csapot papot. Gondolom majd éjfél előtt 5 perccel kiad a nav egy közleményt hogy minden frankó már és majd jól megqúrják azokat narancsszokás szerint akik nem küldtek bevallást éjfélig. Aki meg esetleg ott maradt gép mellett éjfélig és sikerülne neki még ma elküldeni azt meg majd azért qúrják meg mert reggel óta dolgozott számítógép előtt :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html