Mire számíthatna, ha ma lenne a választás? - Mutatjuk a friss számokat

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkent, így jelenleg 24 százalék. Az MSZP és Jobbik tábora nem változott, így 14 és 11 százalékon állnak. Lassan csökken Orbán Viktor népszerűsége - derül ki a Publicus Intézet felméréséből.
Szepesi Anita, 2017. április 30. vasárnap, 12:00
Fotó: Napi.hu

A Fidesz szavazóinak száma a múlt hónaphoz képest egy százalékpontot csökkent, így jelenleg 24 százalékon áll. Viszont a párt szavazóinak aktivitása emelkedett, és ebben a hónapban ők a legaktívabbak - derül ki abból a közvéleménykutatásból, amelyet a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából végzett április 10. és 16. között, hogy felmérje a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését.

Eszerint az MSZP támogatottsága tavaly év vége óta lassan, de folyamatosan növekszik, a párt erre a hónapra stabilizálta a megszerzett táborát, ami most változatlanul 14 százalék. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak.

A Jobbik támogatása a múlt hónaphoz képest nem változott, és 11 százalék. A párt támogatottsága már majd' egy éve beszorult a 10-11 százalékos sávba. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

A többi párt megítélése minimálisan változott. Az LMP továbbra is 3 százalékon áll. A DK viszont egy százalékpontot csökkenve újra 3 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban sem elérte el az egy százalékot, csakúgy mint a Párbeszéd, az MLP, és a Kétfarkú Kutya Párt sem. Viszont egy százalékpontot növekedve, 2 százalékon áll a Momentum Egyesületet is - amely bár nem párt, így nem választható - mégis említették.


A reprezentatív mintán végzett kutatás szerint az elmúlt hónapok politikai történései érdemben nem befolyásolták a pártok támogatottságát. Bár a Fidesz negatív, ellenségképző politizálása (CEU, Soros, EU, civilek, stb.) összességében nem nyeri el a szavazók támogatását, az MSZP által beindított "Fizessenek a gazdagok" kampány viszont pozitív fogadtatásra talál szinte az összes választói csoportban, ez csupán arra volt elég eddig, hogy a Fidesz mozgósítsa, aktivizálja a saját táborát, míg az MSZP stabilizálja azokat, akiket Botka megjelenésével magához vonzott.

A várhatóan párttá alakuló Momentum Egyesület az elmúlt hónapokban érdemi támogatói tábort csak Budapesten tudott szerezni, ahol kannibalizálta a kis pártok (Együtt, PM, LMP) szavazóit, de a Fidesz, az MSZP, és a Jobbik táborát sem érintette meg, és a bizonytalanokból sem tudott új szavazókat bevonzani. Tehát a szervezet, megjelenésével nem hozott új szavazókat az ellenzéki táborba, és csak Budapesten volt átrendező hatása, vidéken a szervezetnek nincs kimutatható tábora.

Egyre több a bizonytalan

Eközben a bizonytalanok aránya két százalékpontot növekedve 41 százalék.

Orbán Viktor (Fidesz) népszerűsége 42 pontos, ami a múlt hónaphoz képest 2 százalékpontos csökkenés, viszont januárhoz képest összesen már 7 százalékpontos visszaesés.

Botka László (MSZP) népszerűsége a múlt hónaphoz képest két százalékpontot növekedve, 44 pont, januárhoz képest ez már 4 százalékpontos növekedés. Botka László ezzel hibahatáron belül megelőzte Orbán Viktort, és továbbra is egyértelműen a legnépszerűbb vezető a bizonytalanok körében.

Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége két százalékpontot növekedve 35 pont, januárhoz képest ez 4 százalékpontos növekedés. Saját táborán túl, ahol ő a legnépszerűbb, az értékek meglehetősen kiegyensúlyozottak.

Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége nem változott továbbra is 21 pont, amely az ellenfél pártok támogatónak körében egy számjegyű értéket jelent, és a saját táborban, illetve a bizonytalanok körében is a legalacsonyabb.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

telegdilaci, 2017.05.01 12:49

@laci_52: Remélem igazad van le amortizálták az egész Országot! ha nem lopták volna el az EU-támogatásokat,jólét lehetne ha arra költötték volna amire kaptuk! ehelyett,a gazemberek holdudvarában,lévők,milliárdosok lettek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2017.05.01 12:17

Hagyjuk a jóslásokat, többször bebizonyosodott, hogy a közvéleménykutatók, előrejelzők katasztrófálisan jeleznek előre. Lásd Anglia, USA. Itt meg értelmét sem látom, hogy egy évvel később mi lesz. Addig még lesz Franciaországban, Németországban választások. Azok kimenetelétől is sok függ.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kiss.tamas@kissti.hu, 2017.05.01 10:15

A bizonytalanok aránya kétségessé teszi a Fidesz vezetését.
Az első Orbán kormány is így vesztett!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.04.30 22:21

@foldnyuzo: "A Fidesz rendszerét porig fogjuk rombolni"

Jó ötlet, de ehhez kellene egy épkézláb ellenzék is, nem a mostani, amely nagyon megosztott. Pedig vannak lehetőségek: rengetegen nem szoktak elmenni szavazni, őket kellene megszólítani és máris inogna a kormánypárti többség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.04.30 22:09

@kman:
Az olyan balfaszok mint te is beveszik a maszlagot. Kábulatban leledzel!
Mi kell még hogy kinyíljon az emberek szeme? Milliárdokat sajátítanak ki és ez jó a sok seggfejnek, aki ezekre a tetvekre szavaz.
Bár tapasztalataim szerint sok a rejtőzködő hamis adatokat szolgáltató. Félnek az emberek. Tőlem is kérdezik, visszaküldjék OV. szaros levelét, vagy elmenjek szavazni, mert ha nem esetleg hátrány éri stb.
A Fidesz rendszerét porig fogjuk rombolni, mert csúnya lesz a vége. Nem lesz nehéz lerombolni, az emberekben gyűlik az indulat, utálják a fideszes mocskokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html