Rabszolgatörvény: egy fideszes polgármester is nemet mondott

"Lufi a túlórabalhé" címmel közleményt adott ki Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Eszerint az ellenzéki pártok egyik politikai akciója lett az utóbbi hetekben, hogy az önkormányzatokban rendkívüli közgyűléseket kezdeményeznek annak érdekében, hogy ne alkalmazzák az országgyűlés által meghozott új túlóratörvényt az helyhatóságoknál és a tulajdonukban lévő társaságoknál. Úgy látja, a követelés azonban a borsodi megyeszékhelyet illetően tárgytalan.
K. Kiss Gergely, 2019. január 21. hétfő, 16:56
Fotó: Napi.hu

Miskolcon 2019. január 7-én indítványozta az ellenzék rendkívüli közgyűlés összehívását a témában, amelynek időpontját január 22-re tűztük ki. Az elmúlt időszakban megvizsgáltattam, hogy mennyire aktuális a túlórakérdés Miskolc Megyejogú Város Önkormányzatánál és tagvállalatainál.

A politikus szerint tények a következők:

  • 2018-ban Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata gazdasági társaságainak a Munka Törvénykönyve hatálya alatt dolgozó 2924 munkavállalója közül mintegy 1770 munkavállaló volt érintett túlórával.
  • Az átlagos, egy főre eső túlórák száma éves szinten 105 óra/fő. A legmagasabb, átlagos, egy főre eső túlórák száma 193 óra/fő volt. Ez pedig Miskolc közbiztonsága érdekében a Mirend-Sec Kft. vonatkozásában áll fent. Vagyis munkavállalóink még a korábbi, 250 órás túlórakeret lehetőségét sem használták ki.

Ugyanakkor túlóra elszámolás jogcímen a 2018-as évben mintegy 400 millió forintot vihettek haza csoport szinten dolgozóink, sok esetben igencsak jelentősen gyarapítva ezzel a családi kasszát. A fenti adatok ismeretében sem a munkaadók, sem a munkavállalók oldaláról semmiféle igény nem fogalmazódott meg a munkaszerződések módosítására a túlórák növelése érdekében. Így az intézményeknél minden maradt a régiben. A túlórát ezek után is mind a munkaadók, mind a munkavállalók plusz pénzkereseti forrásként kezelik, ahogy az elmúlt években tették - írta Kriza Ákos polgármester. (Legutóbbi hír, hogy a MÁV sem tervezi az új Mt.-módosítást a gyakorlatban alkalmazni.)

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK