Itt a kellemetlen meglepetés: mégis nőhet a törlesztőrészlet a moratórium után - frissítve

A változó kamatozású hiteleknél, ha időközben új kamatperiódus indul, nőhet a kamat és a törlesztőrészlet.
Herman Bernadett, 2020. május 14. csütörtök, 11:11
Fotó: Shutterstock

Nem várt fordulatot jelenthet a hitelmoratórium utáni havi hiteltörlesztőket illetően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik állásfoglalása - számol be róla a Bankmonitor.hu hitelkereső oldal. Eddig arról volt szó, hogy a moratóriumot megelőző havi törlesztőhöz képest nem nőhetnek a moratórium utáni részletek, ám az állásfoglalás szerint a hitel eddigi legmagasabb törlesztőjét nem múlhatja majd felül. Ez különösen a változó kamatozású lakáshiteleseket érintheti érzékenyen, akik között még mindig jelentős számban vannak forintosított devizahitelesek, hiszen esetükben a moratórium kezdetekor lényegesen alacsonyabb volt a törlesztő, mint néhány éve.

A hitelmoratórium ideje alatt - vagyis 2020. március 19-től egészen az év végéig - az adósoknak meglévő hiteleiket nem kell törleszteniük. A törlesztés felfüggesztésének lehetősége vonatkozik a lakáshitelekre, a személyi kölcsönökre, a babaváró támogatásra és a céges hitelekre egyaránt. A hitelmoratórium automatikus, vagyis ha az adós nem jelzi a bankjánál, hogy tovább fizetne, akkor a bank nem von le további törlesztőket.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a bankok sem a tartozást, sem a kamatot nem engedik el, egyszerűen csak átmeneti fizetési könnyítést kapnak azok, akiknek a veszélyhelyzet alatt csökkent a bevételük. A szüneteltetés alatt felhalmozott kamatot utólag kell majd megfizetni, mégpedig a futamidő alatt egyenlő részletekben.

Lényeges ígéret ugyanakkor, hogy az adósok havi törlesztője a moratórium lejártát követően nem emelkedhet, emiatt a hitelek eredeti szerződés szerinti futamidejét meg fogják majd hosszabbítani. Fontos kérdés azonban, hogy mihez képest nem emelkedhet a havi fizetnivaló, ugyanis ezen nagyon sok múlik majd. Az MNB állásfoglalása alapján a moratórium utáni törlesztő a hitel felvételét követő legmagasabb törlesztőt nem haladhatja meg, ami jelentős emelkedést jelent majd azoknál a kölcsönöknél ahol - az elmúlt időszak kamatcsökkenésének köszönhetően - korábban volt magasabb is a havi fizetnivaló.

Frissítés

Az MNB május 15-én pontosította is állásfoglalását. Az új értelmezés alapján a moratóriumot megelőző utolsó részletet, illetve a szüneteltetés időszaka alatt felmerülő legmagasabb havi fizetnivaló összegét nem haladhatja majd meg a moratóriumot követő törlesztő. Vagyis a kalkuláció során nem kell figyelembe venni a futamidő során korábban megfizetett törlesztők nagyságát.

De hogyan lehet értelmezni azt, hogy "a moratórium ideje alatt felmerülő törlesztőrészlet"? Hiszen az adósnak nincs fizetési kötelezettsége a szüneteltetés alatt. Jó megközelítés lehet az MNB szerint, ha a bank azt veszi alapul, hogy a moratórium igénylése nélkül miként alakult volna a havi törlesztő. Ezeket kiszámolja az év végéig, majd megnézi, hogy a moratóriumot megelőző utolsó esedékességhez képest emelkedett volna-e a havi fizetnivaló. Amennyiben lett volna annál magasabb törlesztőrészlet, akkor azt tekinti a szüneteltetést követő maximális részletnek, melyet nem haladhat meg a tényleges fizetési kötelezettség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BattMan, 2020.05.14 22:43

Ne azt figyeljék, mit mondok, hanem azt, hogy mit teszek - a szenes pofájú nyilatkozata alapján ez borítékolható volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html