Lassuló gazdaságtól tart a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank minimálisan változtatott a kondíciókon havi rendes kamatdöntő ülésén és úgy tűnik a nemzetközi változások továbbra is támogatják a monetáris tanácsot a célul kitűzött laza feltételek fenntartásában. A jegybank növekvő kockázatokat lát a világgazdaságban, de reagálni csak mindenre a maga idejében fog, leghamarabb a következő negyedévben.
Rácz Gergő, 2019. szeptember 24. kedd, 17:46
Fotó: Napi.hu

Finomhangolás: így tekinti szeptemberi kamatdöntését a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A monetáris tanács érdemben nem változtatott, változatlanok maradtak a kamatok, a negyedik negyedévre vonatkozóan azonban 100 milliárd forinttal, a korábbi 200-400 milliárd forintos sávról, legalább 300-500 milliárd forintra emelte az átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát, vagyis az elérhető pénzbőség kismértékű emelésével lazított a feltételekben.

A döntés indoklásása szerint a globális növekedési kilátások romlása és a visszafogott inflációs folyamatok következtében a külső monetáris politikai környezet újra lazábbá vált. A Federal Reserve július után szeptemberben ismét csökkentette irányadó rátáját. Az Európai Központi Bank (ECB) legutóbbi kamatdöntő ülésén a betéti kamat 10 bázispontos csökkentéséről és eszközvásárlási programjának nyíltvégű újraindításáról döntött.

Az ECB kommunikációja szerint az irányadó ráták a jelenlegi vagy annál alacsonyabb szinteken maradnak mindaddig, amíg az inflációs folyamatok fenntartható módon a jegybanki cél közelébe nem emelkednek. A globálisan meghatározó jegybankok iránymutatásai és az elemzői várakozások alapján a lazább monetáris politikai környezet tartósan fennmarad és további lazító lépések várhatóak.

Mint azt Nagy Márton MNB alelnök a kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen elmondta, nyár óta változott a monetáris tanács helyzetértékelése, mostanra nagyobb valószínűségét látják annak, hogy az infláció elmarad a korábbi várakozásoktól. Ennek egyrészt oka az alacsony importált infláció, illetve a romló külső feltételek miatt a növekedés is lassulhat itthon. Belföldön is mérsékli a likviditást a MÁP+, a vonzó állampapírban immár megközelítette a 2 ezer milliárd forintot a lakossági megtakarítás.

Az MNB legújabb előrejelzése alapján a gazdasági növekedés a következő negyedévekben lassul. A romló európai konjunktúra a hazai GDP alakulásában is egyre erőteljesebben érzékelteti hatását. A gazdasági növekedés fokozatos lassulásával összhangban a bérdinamika mérséklődik, amivel párhuzamosan a fogyasztás növekedési üteme is lassul.

A hazai export a globális és az európai keresleti kilátások romlása miatt visszafogottabban emelkedhet. A GDP 2019-ben várhatóan 4,5 százalékkal, 2020-2021-ben pedig 3,3 százalékkal növekszik. A magyar gazdaság eurozónához történő felzárkózása a romló külső konjunktúra ellenére a következő években is a legalább 2 százalékpontos növekedési többlet fenntartása mellett folytatódik.

A jegybank maximálisan kihasználva a rendelkezésére álló mozgásteret továbbra is teljes mértékben elkötelezettnek látszik a laza monetáris kondíciók fenntartása mellett. A döntések arra is utalnak, hogy a forint árfolyam jelenlegi szintje nem zavarja a döntéshozókat

kommentálta a kamatdöntést Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője.

Nagy a várakozásoknak megfelelően nem reagált az MNB nevében az újabb rekordokat döntő gyenge forintárfolyamra, mivel az nem jelent olyan árstabilitási kockázatot amire a jegybank mandátuma kiterjedne. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint ennek megfelelően elképzelhető, hogy folytatódik a forint gyengülése.

Nagy megismételte, hogy az MNB változatlanul óvatos, megmarad az adatvezéreltség. Nincs semmilyen ciklus a kamatpályában, mint az elmúlt negyedévekben, ezúttal is egyszeri döntés született, és a negyedik negyedévben is ezzel lehet számolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.09.25 10:34

@Suzywong: " nem is olyan jó biznisz a "szuperkötvény" a 4-5% kamatával, miközben a forint az utóbbi 2 évben évi 5-6% ot gyengült az euróhoz és évi 10-12 % ot a világpénz dollárhoz képest."

De bizony jó biznisz...csak nem a magyar adófizetőknek, illetve azoknak akiknek van egy kis megtakarításuk.

A vajda ezzel a trükkel átváltja a devizaadósságot forintadóssággá. A forintot a magyar állampolgároktól szerzi ezzel a trükkel. Majd szépen elinflálja azt a kamatot amit ad, illetve a forintot szándékosan lerontja, így az adósságot is, csak sajnos a magyar állampolgárok megtakarításainak az elinflálásával/értéktelenítésével.

Ez Orsós vajdának jó, mert adófizetők finanszírozzák a faszságait ingyen....stadionok, lówellnessközpont Kisvárdán, 30 centis kilátó...stb....

Akinek van egy kis pénze és egy hangyányi esze az a forintjától szabadul és megbízható külföldi pénzre váltja.....
Emberek térjetek észhez ezzel a trükkel szépen napról napra ellopják a kis pénzeteket !!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.09.25 10:02

nem is olyan jó biznisz a "szuperkötvény" a 4-5% kamatával, miközben a forint az utóbbi 2 évben évi 5-6% ot gyengült az euróhoz és évi 10-12 % ot a világpénz dollárhoz képest.
tehát sokkal jobb befektetésnek tünik az eur vagy az usd, főleg, hogy az eur államkötvény is kamatozik évi 2,4% ot, az usa állampapír pedig 2,8% ot.

arról meg ne is beszéljünk, hogy mennyi a tényleges infláció, mivel a boltoikban kapható áruk kb 90% a import ( a tej, kenyér , borok és hús kivételével szinte minden az) , ezek pedig a forint gyengülésével automatikusan drágulnak.

na és az ingatlanárak és bérleti díjak évi 10-20% os emelkedését sem kellene kihagyni az infláció számításából, 2012 ig ezek benne is voltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.09.25 09:58

@Fricibacsi3: " @csakmert:

Március 15-én miért nem vonyítottál amikor 315 Ft volt az Euro? "

Amikor a retkes vajdád átvette a hatalmat 2010-ben akkor 273 forint volt az euró....
Jár a banán narancsmajom, futár viszi neked a Lendvai utcából, menj ki a kapu elé, mert annyit hoz, hogy egyedül nem tudja neked levinni a pincébe ahol élsz és ahonnan nyalod a vajdád seggét közmunkásbérért...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2019.09.25 09:25

@csakmert:

Március 15-én miért nem vonyítottál amikor 315 Ft volt az Euro?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyomasek bobo, 2019.09.24 22:02

@csakmert:

azért már megint elég szép árfolyamnyereség pattan matolcsy alapítványaiba... lesz belőle szőnyeg, festmény, ingatlanok, és tisztes milliós jutalmak maguknak.

neked, áremelés, a munkabéred és magtakarításaid értéktelenedése.

ezt választottuk. :D

több stadion, több boldogság!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html