Óriás jegybanki csomagot jelentett be Matolcsy, íme a részletek

Öt fontos lépést jelentett be az MNB. Újraindul a növekedési hitelprogram akár negatív kamattal is kaphatnak a cégek kölcsönt. A bankok is több likviditáshoz jutnak, a jegybank még több vállalati kötvényt vásárol.
Herman Bernadett, 2020. április 7. kedd, 14:20
Fotó: Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa átfogó intézkedésekről döntött - jelentette be Matolcsy György elnök a jegybank sajtótájékoztatóján. Az elmúlt tíz évben nagy sikert ért el a magyar gazdaságpolitika, ez veszélybe került a koronavírus miatt, ami megtámadta a családokat, a gazdaságot és a pénzügyeket is. Az MNB válasza erre az, hogy megerősíti Magyarország pénzügyi rendszerét.

Újraindul a NHP

Öt fontos intézkedést hozott a monetáris tanács. Az első, hogy újraindítják a növekedési hitelprogramot (NHP) NHP Hajrá néven, 1000 milliárd forint lesz a keret, amit kiegészítenek az NHP Fixből megmaradt 500 milliárdos kerettel. A program hiteleinek maximális futamidejét felemelték 20 évre, az igényelhető maximális összeget pedig 10 milliárd forintban határozták meg, vagyis már nem csak a kis méretű cégek vehetik igénybe. A korábbi tapasztalatok alapján lazítottak a felhasználási célokon, az összes korábbi célra igénybe lehet venni, nemcsak fejlesztésre, de forgóeszközre, bérek kifizetésére vagy hitelkiváltásra is fel lehet venni a hitelt.

Az NHP Hajrában a bankok 4 százalékpontos kamattámogatást kapnak, a maximális kamat 2,5 százalékos lett, ez 6,5 százalékos maximális marzsot jelent a bankoknak. Az MNB azt szeretné, ha a verseny miatt minél alacsonyabb, akár negatív kamattal is adnák a hitelt. A rendkívüli kamattámogatás jövő év június 30-ig tart. A bankoknak két hét alatt el kell bírálniuk a cégek hitelkérelmeit. A forrást azok a bankok kapják meg, amelyek erre képesek.

Így lesz pénzük a bankoknak hitelezni

A tavaly indult növekedési kötvényprogram (NKP) feltételein is lazított a jegybank. A maximális futamidő 20 év lesz, és a jegybank akár 50 milliárd forintot is vásárolhat egy-egy cég hitelpapírjaiból. Matolcsy becslése szerint 200 nagyvállalat vehet részt benne. A program kerete egyelőre nem bővül, de ha szükség lesz rá növelik a keretet.

A jegybank 250 milliárd forintos osztalékot fizetett a költségvetésnek, erre az aranytartalékon keletkezett nyereség miatt volt lehetőség. A monetáris tanács arról is döntött, hogy 0 százalékos lesz a bankrendszer számára előírt tartalékráta, ezzel bővült a bankrendszer likviditása mintegy 250 milliárd forinttal. Összesen 1500 milliárd forinttal javították a bankrendszer pénzellátottságát, likviditását - mondta Matolcsy. A jegybanki intézkedések összesen a GDP 6 százalékát teszik ki mintegy 3 ezer milliárd forint értékben.

A monetáris tanács a kamatfolyosót szimmetrikussá tette - mondta Nagy Márton alelnök a sajtótájékoztatón. Az egynapos fedezett hitel kamatát 1,85 százalékosra emelték, vagyis a kamatfolyosó szélesebb lett. Az egynapos betétet -0,05 százalékon tartják.

Az MNB emellett eszközvásárlási programot hirdet majd állampapírokra, ennek részleteit a következő hetekben dolgozzák ki. A jelzáloglevél-vásárlási program is újraindul, 150-300 milliárd forintnyi jelzáloglevelet bocsáthatnak ki a bankok az idén, ebben is tud segíteni az MNB. Az MNB nem folytatja a bankrendszerből a likviditás kiszorítását, mert ez fölöslegessé vált. Hétfőkön swap-piaci tender lesz, szerdán fedezett hiteltender, csütörtökön pedig egynapos betéti tenderek lesznek a bankok számára - mondta Nagy Márton.

Stabilak a pénzügyi piacok

Ma a pénzügyi intézmények stabilabbak, erősebbek, mint 2008-ban vagy korábban - mondta Kandrács Csaba alelnök. A bankok tőkésítettsége kiváló, a nem teljesítő hitelek aránya alacsony, a szabályok pedig elég szigorúak ahhoz, hogy ne épülhessenek fel kockázatos állományok.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel-szerződések száma 80 ezer fölött van, az emberek többsége biztonságos, kiszámítható hitelt vesz fel. Lesz jövőre fogyasztóbarát személyi kölcsön is. A biztosítók is jól állnak, a pénztári szektor is stabil. A jegybank biztonságos működést vár el a piaci szereplőktől, ha lehet, akkor elektronikus csatornákon keresztül kiszolgálva az ügyfeleket.Kandrács szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a válság után a pénzügyi piacok újra fellendüljenek, amit az MNB támogatni fog minden eszközzel.

Patai Mihály alelnök az azonnali fizetési rendszer sikereiről beszélt: technikai értelemben és ügyfélélmény terén is jól vizsgázott a rendszer. Az átutalások 99 százaléka 5 másodperc alatt lezajlott, sőt 92 százalék 2 másodperc alatt végbe ment. Az átutalások harmada a banki szünetekben, hétvégén, éjjel történt. A jövőben számos fejlesztés, applikáció várható, ami még tovább javítja az ügyfélélményt.

Jön az új 20 forintos

"A jegybankok szerepe a világban megváltozott" - mondta Patai. A világ legnagyobb jegybankjai az elmúlt tíz évben megötszörözték a mérlegfőösszegüket, amivel a gazdaságot támogatták. Korábban bírálták a jegybankokat, hogy miért támogatják a gazdaságpolitikát, ma már ezt senki sem kérdőjelezi meg, a gazdaságot a jegybankok és a fiskális döntéshozók együtt támogatják.

Matolcsy bízik a jövőben - mondta a sajtótájékoztatón. A jegybank az idei évre növekedést prognosztizál továbbra is a kormány és a jegybank intézkedéseinek köszönhetően. Emellett új 20 forintos is lesz, amely a most frontvonalban álló egészségügyi dolgozóknak és helyt állóknak tiszteleg majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sikitamiki, 2020.04.08 00:10

@Darabont1453: krix kollega valszeg most megzavarodott kicsit, de megkapja az ukázt újra hamarosan, amit lehet hangosan ugatni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2020.04.07 18:02

Új húszas helyett mi lenne, ha m24-es alátéttel fizetnénk Gyuri? Még többet is ér ,mint a 20pengő.
Amúgy zseniális gondolatok, hitelért fognak tolongani a cégek, hogy fizetést adjanak és ne küldjenek el embereket amikor lóf@sz megrendelés sem lesz? Ez aztán mentőcsomag, elmeorvossal nézessék már meg ezt a barmot, de sürgősen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.04.07 16:22

Szegény orbánnyalonc bértrollok zavarban vannak, mint kezdő buzi a gőzfürdőben..XDDD
Kamatot emelt a kuszaszemű...hát nekik Kubatov gazdi a heti eligazításon nem ezt mondta, nem erről szóltak a fejtágítók, hogy itt kamat emelés lesz...XDDDDDD

Most meg...akkor most mi van...????
A fő narancsnyalonc krix szerint a Matolcsy libsikolsi és ezért emel kamatot...XDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.04.07 16:14

Zorbán ezzel a forint erősítéssel, az EU-ból hazazavart bérrabszolgák szájából veszi ki a kenyeret.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.04.07 16:11

@krix7: " No, itt a kamatemelés!
Ezt akartátok vagy nem?
Gyerünk libsibolsik, nem látom, hogy tapsikolnátok!
Tapsikoljatok, tapsikoljatok!
:D
Teljesült a vágyatok, elmebetegek!
:D "


Jajjj..hát már a Kuszaszemű Vajkéses is libsibolsi??
Hát milyen csudadolgok vannak itt. Matolcsy azért emel kamatot, mert libsibolsi ?
Inkább azért mert senki sem adja neki oda a megtakarítását az államadósság finanszírozására, csak az olyan hülyék, mint Stricibácsi?.XDD
És mivel senki nem veszi az államadósságot a jelenlegi kamatszinten, ezért emelni kell a bandzsa vajkéses kuszaszeműnek az alapkamatot...ennyi a varázslat...pukkkk...kipukkadt az álomlufi....XDDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html