Közel 400 milliónyit bírságolt tavaly az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzügyi piac felügyeleti hatóságaként tavaly 384 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki - szemlézi az MTI a Világgazdaság szerdai cikkét.
Szabó Dániel, 2019. február 6. szerda, 07:49
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A jegybank legnagyobb egyösszegű piacfelügyeleti büntetése 2018-ban meghaladta a 90 millió forintot. Ezt az Atlantic Global Asset Management S.A. kapta, mely 22 országban, köztük magyar ügyfeleknek ígért egy éves "lekötési idővel" és 90-500 ezer euróig terjedő befektetési összeg fejében irreálisan magas, heti 4-6 százalékos hozamot. De a vizsgálat során nem tűnt úgy, hogy bármilyen tőkepiaci tevékenységet folytatnának - derül ki az összefoglalóból.

Míg a közlésük szerint a leggyakoribb jogsértés a Magyarországon a jogosulatlan betétgyűjtés és az engedély nélküli közvetítői tevékenység volt. Utóbbi szolgáltatók potenciális befektetőit csak a gyors hatósági fellépés tudja megvédeni a súlyos veszteségektől - közölte az MNB, mely szerint ezért a hatóság indokolt esetben akár soron kívüli végzésben is megtiltja a jogsértő magatartás folytatását a piaci szereplőnek.

Bűncselekmény gyanúja esetén az MNB már a piacfelügyeleti eljárás közben feljelentést tesz a nyomozóhatóságnál, így a jogosulatlan pénzügyi tevékenységet érintő piacfelügyeleti eljárással párhuzamosan jellemzően a büntetőeljárás is folyamatban van. Tavaly az MNB 16 büntetőfeljelentést tett a piacfelügyeleti eljárások kapcsán.

HOZZÁSZÓLÁSOK