MNB: a jegybank biztonsági gyakorlata megfelel az uniós előírásoknak

Az MNB biztonsági gyakorlata mind a magyar, mind a nemzetközi előírásoknak és gyakorlatoknak megfelel - közölte a jegybank.
MTI, 2016. augusztus 9. kedd, 17:54
Fotó: Napi.hu

A közlemény arra reagált, hogy Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese a jegybank épülete előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján azt állította: példátlanok és szükségtelenek a Matolcsy György vezette MNB biztonsági kiadásai.

Burány szerint az MNB pisztolyokat és lőszereket vásárolt, Matolcsy György pedig volt nemzetbiztonsági szakértőkkel veszi körül magát, holott ilyen mértékű biztonsági kiadásokra a jegybank tevékenységéhez nincs szükség.

Az MNB viszont úgy fogalmazott: az állam működése és a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos tevékenysége miatt a jegybankot - a többi uniós központi bankhoz hasonlóan - fegyveres biztonsági őrséggel és megfelelő biztonsági protokollal kell védeni.

Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. látja el a jegybank központi épületeinek élőerős őrzés-védelmét. Az MNB Logisztikai Központja pedig a jegybank minden készpénzzel kapcsolatos feladatát látja el, vagyis a készpénzellátást, a bankjegyek feldolgozását és tárolását.

A jegybank egyben visszautasítja a szocialista politikus azon kijelentését is, miszerint a biztonsági feladatokat az MNB adófizetői pénzekből végzi.

HOZZÁSZÓLÁSOK