MNB: lassabban nő az infláció

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közölt inflációs jelentése szerint a 3 százalékos inflációs cél fenntartható elérése 2019 első negyedében várható, fél évvel később a korábban feltételezettnél - mondta Balatoni András, az MNB igazgatója pénteken az M1 aktuális csatornán.
Papp Zsolt, 2017. június 23. péntek, 10:50
Fotó: Napi.hu

Balatoni András szólt arról is, hogy a monetáris tanács azért döntött úgy, hogy nem változtat a 0,9 százalékos alapkamaton, mert az alacsony kamat és hozam környezetnek a tartós fenntartása biztosítja majd, hogy a magyar gazdaság csak 2019 első negyedévében érje el a 3 százalékos inflációs célt - írja az MTI.

Az MNB várakozásai szerint a gazdasági növekedés idén és jövőre is meghaladja majd a 3,5 százalékot, és 2019-ben is a gazdaság 3 százalék feletti bővülésére számítanak - mondta.

Az MNB igazgatója közölte: az elmúlt években nagyon magasra emelkedett Magyarországon a külkereskedelmi többlet, a jegybank előrejelzése szerint azonban a fogyasztás és a beruházások dinamikus emelkedése az importra is hatással lesz, ezért a külkereskedelmi többlet és a folyó fizetési mérleg enyhén mérséklődik majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK