A jegybanki tartalékok eddig egyetlen egyszer, 2011 szeptemberében lépték át a 38 milliárd eurós határt. A januári növekedésnél pedig csak akkor regisztráltak nagyobbat, amikor 2008 novemberében létrejött a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), igaz akkor 5 milliárd euróval ugrott meg a tartalékok szintje, de ezzel együtt is csak 22,876 milliárd eurót tettek ki.

Amikor legutóbb tavaly márciusban 3 milliárdos dollárkötvény kibocsátás történt, akkor is csak 2,4 milliárd euróval nőttek a devizatartalékok. Januárban nem volt külföldi kötvénykibocsátás, és ez idő szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nem is tervez ilyet erre az évre.

Az MNB nem közli a nemzetközi tartalékok összetételét, de a svájci frankban és a dollárban denominált eszközök 14,7, illetve 7,4 százalékkal felértékelődtek euróban kifejezve január folyamán.

Elemzők szerint a januári tartalék növekedéséhez hozzájárulhatott az uniós támogatás beáramlásának összege, illetve esetleg az ÁKK prémium és letelepedési devizakötvény-eladásai.