MTA Felügyelő Testület: elfogadhatatlan a kormány törvényjavaslata

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Felügyelő Testülete szerint elfogadhatatlan a kormány törvényjavaslata a tudományos intézményrendszer átalakításáról - derül ki az MTA közleményéből.
Szabó Zsuzsanna, 2019. június 14. péntek, 14:59
Fotó: MTA

Az MTA pénteki közleményében idézett testületi határozat szerint a törvényjavaslat visszavonása "messzemenően indokolt", elfogadása esetén a súlyos aggályokra tekintettel az Akadémiának kezdeményeznie kell az alkotmányossági vizsgálat lefolytatását.

Az Akadémia gazdálkodását ellenőrző testület egyhangú véleménye szerint a törvényjavaslat nem veszi figyelembe az MTA és az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) közötti egyeztetéseken megtárgyalt és konszenzussal elfogadott elemeket, lényegében egyoldalúan felülírja azokat.

Kiemelten nem elfogadható a testület szerint az MTA tulajdonában lévő vagyonelemek használatára vonatkozó szabályozás.

A törvényjavaslat tükrözi azt a szemléletet, amely indokolhatatlan mértékben háttérbe kívánja szorítani az "alapkutatást", a "bottom up" módon felmerülő, problémaorientált, az érdeklődés vezérelte, új összefüggéseket feltáró, eredeti tudást eredményező felfedező kutatást.

A határozat szerint a törvényjavaslat érvényesülése esetén a támogatásról szóló döntések torz, a tudományosságnak és a kutatói közösségnek minimális részvételt biztosító eljárásrend szerint fognak megszületni.

Ez a szemlélet elfogadhatatlan a hazai és az egyetemes friss tudásért, tudományosságért felelős MTA számára

- olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.06.15 11:31

Nekünk meg a közpénzek pazarlása elfogadhatatlan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html