Rosszabb lett a helyzet - nőtt a munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta éves összevetésben 1 százalékponttal 4,4 százalékra emelkedett az előző három hónapban a KSH adatai szerint.
Csernátony Csaba, 2020. október 29. csütörtök, 09:12
Fotó: Getty Images

Átlagosan 208 ezren voltak munka nélkül a július-szeptemberi időszakban, ami 4,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelent.

Ez 1 százalékpontos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a KSH csütörtökön publikált adataiból. Szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva mintegy 37 ezerrel, 222 ezer főre nőtt a munkanélküliek száma. A munkanélküliségi ráta egy hónap alatt 0,8, egy év alatt 1,2 százalékponttal emelkedett.

Egy másik adatközlő, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) szerdai tájékoztatása szerint októberben 306 100 álláskereső szerepelt a nyilvántartásában, 17 300-zal kevesebb a szeptemberben mért adatnál. Az álláskeresők több mint fele semmilyen pénzbeli támogatásban nem részesül.

A KSH másik friss adatsorából az látszik, hogy július és szeptember vége között a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,486 millió volt, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája pedig 70,2 százalékot tett ki. A férfiak foglalkoztatási szintje érdemben nem változott az előző év azonos időszakához képest, míg a nők esetében csökkenés történt

Szeptemberben a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4,482 millió fő volt, ez az előző hónaphoz képest 32 ezer fős csökkenésnek felel meg.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mezei1995, 2020.10.29 09:38

Hát még akik nincsenek beregisztrálva munkaügyi központokba. Na belőlük mennyi lehet. Én sem voltam soha sem mikor nem volt melóm úgy,hogy munkanélküli is voltam csak nem regisztrált. Statisztikába nem tartoztam bele. Jóval több a munkanélküliek száma mint aki be van regisztrálva. Fölöslegesnek érzem a mai napig a regisztrálást. Nem ők segítettek munkát találni hanem saját magam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html